Experten: Så förbättrar du snabbt ditt CV

Att fastna i jobbsökandet kan vara riktigt jobbigt, men att skicka ett halvdant CV till arbetsgivarna kommer inte ta dig långt. Jobbsökarexperten Charlotte Lindman har konkreta råd på hur du snabbt kan öka dina chanser på arbetsmarknaden.

ANNONS
|

CV:t är det första intrycket arbetsgivaren får av dig. Att det är bra kan vara det som gör skillnaden i jobbsökandet, det menar i alla fall jobbsökarexperten Charlotte Lindman från Arbetsförmedlingen. Att putsa ditt CV till perfektion behöver dock inte ta en evighet.

Var inte rädd för att skryta

Lägg några minuter på att utveckla dina prestationer. Beskriv vad du har uppnått på dina tidigare jobb, inte bara vad du har gjort. Slog du säljrekord? Ökade du vinsten? Hade du ett stort ansvarsområde? Skriv med det! Skryt!

– Du ska tala om hur duktig du är på dessa saker, ingen annan kommer göra det åt dig. Säg vad du är bra på och varför du ska ha jobbet, säger Charlotte Lindman.

ANNONS

Även om du inte ska vara rädd för att skryta poängterar hon att allt du skriver ska vara sanningsenligt.

Glöm inte viktiga detaljen

Ett annat snabbt sätt att göra ditt CV mer imponerande är att putsa på utseendet.

– Sätt en tydlig rubrik utifrån jobbet du söker och ha en snygg mall, det tar inte mer än max en timme, säger Charlotte Lindman.

Nästa viktiga steg är att skriva en kort sammanfattning om dig själv under rubriken, det lockar till läsning och ger arbetsgivaren en bild av dig.

Kort och koncist

Tänk också på att skräddarsy ditt CV utifrån vilket tjänst du söker, råder Charlotte Lindman.

Tyvärr innebär det att du kommer behöva skriva om ditt CV inför varje nytt jobb du söker. Men det behöver inte ta lång tid, och med största sannolikhet kommer det värt det lilla extra arbetet. Ta med och framhäv det som gör att du kvalificerar dig extra bra för just det här jobbet. Detta kommer hjälpa rekryterarna att se att du passar tjänsten och att du läst kriterierna och tagit jobbet på allvar. Har du redan tidigare några olika versioner av ditt CV kommer jobbsökandet gå snabbare.

– Ett misstag som många gör är att de skriver alldeles för mycket. Våga välj bort och korta ner. Välj det viktigaste för jobbet du söker. Gör man det har man kommit jättelångt, säger Charlotte Lindman.

ANNONS

Du ska alltså inte lista alla kurser du tagit på universitetet eller alla sommarjobb och strö-uppdrag du haft sedan 2002. Välj de mest relevanta för jobbet du söker.

Hennes tips är att man jobbar med punktlistor och inte för mycket text – kort och koncist är bäst.

Ta hjälp av AI

Ett sista tips är att ta hjälp av AI för att förbättra ditt CV. Du kan be till exempel ChatGPT granska ditt CV, för att slippa felstavningar eller för att få tips på hur och vad du kan utveckla. Men glöm inte bort att korrekturläsa det efter att AI gjort sitt.

– Du kan lägga i ditt gamla CV och be AI uppdatera från en mall du lägger in. Du kommer få ett förslag som du sedan får revidera och göra personligt.

Vill du göra en ”quick fix” så kan du lägga in ditt gamla CV och be AI uppdatera det tillsammans med dina nya meriter. Du kommer få ett förslag som du sedan får revidera och göra personliga.

LÄS MER:Estrella söker ung chipsdrottning – utan erfarenhet

LÄS MER:Göran och Irja bor i Hasselbladska huset

LÄS MER:Oscar Widén är en av världens mest framgångsrika under 30 år

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS