Inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är skäl för att banker och långivare ska kunna tillfälligt minska eller pausa amorteringskraven, meddelade Finansinspektionen under tisdagen. Och storbanken Nordea har redan lovat sina kunder amorteringsfria månader.
Ja, för dem som äger sin bostad införs nu lättnader för att mildra konsekvenserna av pandemin på sikt.
Samtidigt varnar Kronofogden för att den tillfälliga nedmonteringen av ekonomin och varslen som följer riskerar leda till att fler barn kommer stå utan tak över huvudet.
LÄS MER: Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen
LÄS MER: SAS permitterar upp till 10 000 anställda
Lättnader för hyresgäster
Det vore därför på sin plats att kommunernas allmännyttiga företag ser över möjligheterna för krisstöd riktade till hyresrättsinnehavare, anser Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH.
– En hyresfri månad inom allmännyttan är en åtgärd som verkligen skulle vara på plats då många som lever på marginalen kan komma att permitteras och kanske inte kommer ha inkomster den kommande månaden, säger han.

Hyresrabatter är i första hand en fråga för de kommunala fastighetsbolagen, men även de privata ägarna bör bjudas in om lättnader för hyresgäster ska bli effektiva, fortsätter Mats Wilhelmsson.
– Det är först och främst en fråga för allmännyttan, som exempelvis Poseidon att diskutera. Sedan skulle även privata fastighetsägare som Stena Fastigheter och Wallenstam behöva föra en dialog för det hade varit väldigt olyckligt om ärenden går vidare till Kronofogden i det här läget, säger han.
"Regeringen kan skruva på bostadsbidragen"
Även regeringen har möjligheter att stötta hushållen med hyran direkt menar Mats Wilhelmsson och pekar på bostadsbidraget.
– Ett annat alternativ, som är mer en fråga för regeringen, är hur man kan använda bostadsbidraget för att avhjälpa om sådana situationer skulle uppstå. Där har man ett verktyg som redan har identifierat en grupp som kan få det väldigt svårt om lönen uteblir.
Kollegan Hans Lind, också professor i fastighetsekonomi, tidigare vid KTH, tror dock att staten främst kommer satsa på att säkra hushållens inkomster.
– Statens strategi är snarare att kompensera så hushållens inkomster behålls i så stor utsträckning som möjligt. Dels genom a-kassan men också genom stöd till de hårdast drabbade branscherna.

Mest sannolikt i dyr nyproduktion
Om lättnader skulle införas någonstans på hyresrättsmarknaden är det den relativt dyra nyproduktionen som står först på tur, enligt Hans Lind.
– En sådan här situation kan leda till att folk får kalla fötter och inte vågar flytta in i nyproduktion. Det skulle inte förvåna mig om det är i den här typen av bostäder som exempelvis hyresrabatter eller en hyresfri månad kan bli aktuellt, det har vi sett i "motsvarande" situationer tidigare.
Där är vi inte än, påpekar Hans Lind. Men ju längre coronakrisen pågår desto större är sannolikheten för en diskussion om lättnader även för hyresrättsinnehavare.
– Om väldigt många får det sämre i samhället kommer fler fråga sig varför fastighetsägarna ska klara sig utan försämringar – den diskussionen kommer uppstå om krisen blir långvarig, säger Hans Lind.
LÄS MER: Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld
Inte bara de som äger sin bostad borde mötas av kostnadslättnader i dessa tider. Det säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder som pekar på att boende i hyresrätt är den grupp i samhället som betalar störst del (28 procent) av sin disponibla inkomst till hyra.
– Vi ser nu de högsta varslen sedan 2008 och jag misstänker att många av dem bor i hyresrätt eller är utsatta för en tuff andrahandsmarknad. Det gör mig väldigt orolig. Därför har jag under onsdagen bjudit in Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna till samtal för att diskutera frågor som exempelvis hyresrabatter, säger Marie Linder.

Fakta: Vad gäller under för mig som hyresgäst under pandemin?
Om jag blir av med jobbet, måste jag fortsätta betala hyran?
Ja, domstolar tar normalt inte hänsyn till varför en hyresgäst inte kan betala sin hyra. Om du får svårt att betala kanske du kan komma överens med hyresvärden om att betala den senare, är Hyresgästföreningens råd.
Kan jag bli uppsagd på grund av att jag är smittad av covid-19?
Nej. Det är inte ett giltigt skäl för uppsägning.
Får hyresvärden temporärt höja hyran med anledning av högre driftskostnader kopplat till smittan?
Nej. Den senast förhandlade hyran gäller.
Måste jag fortfarande gå till domstol eller hyresnämnd under coronatider?
Ja, om du inte har ett läkarintyg vill säga. Skulle du vara orolig går det att ta kontakt med domstolen och se om det går att skjuta upp det. Enligt Hyresgästföreningen är det farligt att bara strunta i att dyka upp. Detta eftersom domstolen kan besluta sig för att avgöra frågan i din frånvaro.
Källa: Hyresgästföreningen
Din ekonomi i det nya ekonomiska läget
Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.
Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.