Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medan bostadsägare möts av lättnader i form av amorteringsfria månader väntar Hyresgästföreningen på motsvarande lösningar för dem i hyresrätt.  Bild: Olof Ohlsson
Medan bostadsägare möts av lättnader i form av amorteringsfria månader väntar Hyresgästföreningen på motsvarande lösningar för dem i hyresrätt. Bild: Olof Ohlsson

Experten: "Inför hyresfri månad"

Medan bostadsrättsägare kan vänta sig lättnader i form amorteringsfria månader varnar Kronofogden för att fler barnfamiljer kommer vräkas till följd av pandemin. Väldigt olyckligt, enligt Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH som slår ett slag för stöd för hyresgäster.

Inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är skäl för att banker och långivare ska kunna tillfälligt minska eller pausa amorteringskraven, meddelade Finansinspektionen under tisdagen. Och storbanken Nordea har redan lovat sina kunder amorteringsfria månader.

Ja, för dem som äger sin bostad införs nu lättnader för att mildra konsekvenserna av pandemin på sikt.

Samtidigt varnar Kronofogden för att den tillfälliga nedmonteringen av ekonomin och varslen som följer riskerar leda till att fler barn kommer stå utan tak över huvudet.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

LÄS MER: SAS permitterar upp till 10 000 anställda

Lättnader för hyresgäster

Det vore därför på sin plats att kommunernas allmännyttiga företag ser över möjligheterna för krisstöd riktade till hyresrättsinnehavare, anser Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH.

– En hyresfri månad inom allmännyttan är en åtgärd som verkligen skulle vara på plats då många som lever på marginalen kan komma att permitteras och kanske inte kommer ha inkomster den kommande månaden, säger han.

">
Mats Wilhelmsson är professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm. Bild: Josefin Backman
Mats Wilhelmsson är professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm. Bild: Josefin Backman

Hyresrabatter är i första hand en fråga för de kommunala fastighetsbolagen, men även de privata ägarna bör bjudas in om lättnader för hyresgäster ska bli effektiva, fortsätter Mats Wilhelmsson.

– Det är först och främst en fråga för allmännyttan, som exempelvis Poseidon att diskutera. Sedan skulle även privata fastighetsägare som Stena Fastigheter och Wallenstam behöva föra en dialog för det hade varit väldigt olyckligt om ärenden går vidare till Kronofogden i det här läget, säger han.

"Regeringen kan skruva på bostadsbidragen"

Även regeringen har möjligheter att stötta hushållen med hyran direkt menar Mats Wilhelmsson och pekar på bostadsbidraget.

– Ett annat alternativ, som är mer en fråga för regeringen, är hur man kan använda bostadsbidraget för att avhjälpa om sådana situationer skulle uppstå. Där har man ett verktyg som redan har identifierat en grupp som kan få det väldigt svårt om lönen uteblir.

Kollegan Hans Lind, också professor i fastighetsekonomi, tidigare vid KTH, tror dock att staten främst kommer satsa på att säkra hushållens inkomster.

– Statens strategi är snarare att kompensera så hushållens inkomster behålls i så stor utsträckning som möjligt. Dels genom a-kassan men också genom stöd till de hårdast drabbade branscherna.

">
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, tidigare vid KTH. Bild: Claudio Bresciani/TT
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, tidigare vid KTH. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mest sannolikt i dyr nyproduktion

Om lättnader skulle införas någonstans på hyresrättsmarknaden är det den relativt dyra nyproduktionen som står först på tur, enligt Hans Lind.

– En sådan här situation kan leda till att folk får kalla fötter och inte vågar flytta in i nyproduktion. Det skulle inte förvåna mig om det är i den här typen av bostäder som exempelvis hyresrabatter eller en hyresfri månad kan bli aktuellt, det har vi sett i "motsvarande" situationer tidigare.

Där är vi inte än, påpekar Hans Lind. Men ju längre coronakrisen pågår desto större är sannolikheten för en diskussion om lättnader även för hyresrättsinnehavare.

– Om väldigt många får det sämre i samhället kommer fler fråga sig varför fastighetsägarna ska klara sig utan försämringar – den diskussionen kommer uppstå om krisen blir långvarig, säger Hans Lind.

LÄS MER: Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

Inte bara de som äger sin bostad borde mötas av kostnadslättnader i dessa tider. Det säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder som pekar på att boende i hyresrätt är den grupp i samhället som betalar störst del (28 procent) av sin disponibla inkomst till hyra.

– Vi ser nu de högsta varslen sedan 2008 och jag misstänker att många av dem bor i hyresrätt eller är utsatta för en tuff andrahandsmarknad. Det gör mig väldigt orolig. Därför har jag under onsdagen bjudit in Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna till samtal för att diskutera frågor som exempelvis hyresrabatter, säger Marie Linder.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vill se liknande lättnader för hyresgäster som för dem som äger sin bostad. Bild: Christian Gustavsson
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vill se liknande lättnader för hyresgäster som för dem som äger sin bostad. Bild: Christian Gustavsson

Fakta: Vad gäller under för mig som hyresgäst under pandemin?

Om jag blir av med jobbet, måste jag fortsätta betala hyran?

Ja, domstolar tar normalt inte hänsyn till varför en hyresgäst inte kan betala sin hyra. Om du får svårt att betala kanske du kan komma överens med hyresvärden om att betala den senare, är Hyresgästföreningens råd.

Kan jag bli uppsagd på grund av att jag är smittad av covid-19?

Nej. Det är inte ett giltigt skäl för uppsägning.

Får hyresvärden temporärt höja hyran med anledning av högre driftskostnader kopplat till smittan?

Nej. Den senast förhandlade hyran gäller.

Måste jag fortfarande gå till domstol eller hyresnämnd under coronatider?

Ja, om du inte har ett läkarintyg vill säga. Skulle du vara orolig går det att ta kontakt med domstolen och se om det går att skjuta upp det. Enligt Hyresgästföreningen är det farligt att bara strunta i att dyka upp. Detta eftersom domstolen kan besluta sig för att avgöra frågan i din frånvaro.

Källa: Hyresgästföreningen

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi