Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expert: Skyll inte allt på AF

Gör Arbetsförmedlingen (AF) ett dåligt jobb? Eller har de fått fel åtgärder och resurser att jobba med? Kanske ett omöjligt uppdrag? I varje fall kan man inte skylla allt på AF, anser forskaren Anders Forslund på IFAU.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker att Arbetsförmedlingens resultat när det gäller att få långtidsarbetslösa i jobb är helt oacceptabelt. Men Anders Forslund på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) vill inte peka ut en syndabock.

- Det är inte helt uppenbart att AF inte sköter sitt jobb. Det här är oerhört komplext, säger han.

Inte genomtänkt

Ta till exempel den kritiserade åtgärden Fas 3, som Socialdemokraterna lovade att avveckla om de vann valet. Det sker nu i snabb takt, men de flesta av de 39 000 långtidsarbetslösa som fanns där 2014, är fortfarande kvar hos AF, men i något annat program.

- Jag tycker inte att uppdraget känns helt genomtänkt, säger Anders Forslund.

- Det finns en grupp som förmodligen har väldigt, väldigt svårt att få ett jobb på den ordinarie svenska arbetsmarknaden med de löner som råder, eftersom de har en mer eller mindre permanent nedsatt förmåga att sköta ett jobb, av olika skäl.

Reellt problem

Även om Fas 3 inte var rätt tänkt, så siktade man på att lösa ett reellt problem, anser Forslund. För de personer som står allra längst från arbetsmarknaden fungerar inte den vanliga verktygslådan av åtgärder.

- Den gruppen bör antingen bli förtidspensionärer, vilket ingen tycker är bra, eller måste ha en permanent subvention som innebär att de kan sköta någon form av arbete, säger han.

På senare tid har AF också fått stora, nya grupper att jobba med, framför allt nyanlända med olika utbildnings- och yrkesbakgrund. Det kräver ny kompetens, men har AF fått den personal som behövs? undrar Forslund.