Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Exklusiv modebutik i Göteborg kopplas till italiensk terrorgrupp

En ägare till den exklusiva modebutiken ABCD i centrala Göteborg pekas ut av Uppdrag Granskning att ingå i en komplicerad struktur av anonyma bolag, som avslöjats i Pandora-läckan.
Bolagsstrukturen ska ha ägnat sig åt grova skattebrott och ha kopplingar till en italiensk terrorgrupp.

Göteborgsbolaget Mullbeck AB som bedriver import och export av lyxiga väskor och kläder, pekas i onsdagens Uppdrag Granskning ut som misstänkt kopplat till ett nätverk som misstänks för skattebrott för en halv miljard kronor.

Bolaget driver också den exklusiva modebutik ABCD i centrala Göteborg.

Uppdrag Granskning har, genom dokument från Pandora-läckan, tagit fram att bolaget ingår i en komplicerad struktur av anonyma bolag i skatteparadis. I toppen av strukturen finns Delfo Zorzi, en affärsman med ett förflutet i den italienska terrorgruppen Ordine Nuovo.

LÄS MER: Dömdes för ekobrott – nu säljs lyxprylarna på auktion

LÄS MER: Brottsvinster tvättas genom lyxkonsumtion

Toppman misstänkt för bombdåd

– Gruppen ligger bakom några av de största bombdåden i Italien. Man kan dra en tunn linje som kopplar ihop Ordine Nuovo med andra nyfascistiska grupper, säger den italienska historikern och författaren Benedetta Tobagi, till Uppdrag Granskning.

Ordine Nuovo utförde ett bombdåd på Piazza Fontana i Milano 1969, där 17 personer dog och 88 skadades. Flera av terrorgruppens medlemmar greps, men Delfo Zorzi tog sig till Japan. Han dömdes i början på 2000-talet till livstids fängelse för bombdådet, men frikändes senare i den italienska Högsta domstolen, som ansåg att bevisen inte var tillräckliga.

Italienska myndigheter har också utrett både Delfo Zorzi och det svenska bolaget för skattebrott i Italien, motsvarande över en halv miljard kronor. En okänd summa pengar har gått från Delfo Zorzi till det italienska rättsväsendet i en förlikning.

Varken Delfo Zorzi eller den svenska ledningen i för Göteborgsbolaget har velat kommentera uppgifterna till Uppdrag Granskning.

GP har sökt ledningen Mullbeck AB för en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.