Ex-statsministerns Göteborgsbolag har börsdrömmar

Det är ett bolag med extrem kändisfaktor, Pegroco Invest. Eller vad sägs om en före detta statsminister i styrelsen? Samtidigt är Göteborgsbolaget ganska anonym men vill bli störst i sin nisch och drömmer om att börsnoteras "på riktigt".

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det omnämns ibland som "Göran Perssons investmentbolag, Pegroco Invest, vars huvudkontor ligger ett stenkast eller två från Kungsportsplatsen. Man kan naturligtvis diskutera hur viktigt det är med fysisk närvaro i rikets andra största stad år 2018, när tekniken gör det möjligt att ha möten i stort sett var som helst bara man har uppkoppling. Många skulle dock hävda, när så mycket som 93 procent av allt riskkapital går till stockholmare, att risken är stor att goda investeringsmöjligheter missas utanför huvudstaden. På det viset har Pegroco en stor fördel.

Bolagets fokus ligger dock inte på den sprudlande startupscenen i Göteborg, utan på att investera i ett senare skede, i mindre och medelstora företag företrädesvis onoterade och som ligger i Sverige. Helst i bolag som har ett behov av en större förändring där Pegroco som aktiv ägare ska ta nyckelpersoner med på en gemensam resa. Det är det aktiva ägandet som skiljer Pegroco från flertalet andra investmentbolag, menar bolaget självt.

ANNONS

13 bolag i portföljen

Inom Pegroco finns tung erfarenhet, bland annat genom Per Sandberg som tidigare varit vd för Sjätte AP-fonden samt finanschef på AB Volvo. Han var styrelseordförande innan Göran Persson, som bland annat kan stoltsera med att han styrt Sverige mellan 1996 och 2006. Under fjolåret investerade Pegroco över 100 miljoner kronor i olika bolag och hade i våras 13 bolag i sin portfölj. Företagen delas upp i tillväxt och bas, och i den senare hittar man mer etablerade bolag som tillsammans omsätter ungefär en miljard kronor om året.

Exempel på dessa är Nordisk bergteknik och RC Hisservice. I bilverkstadskedjan Mechanum, som Pegroco förvärvade 35 procent av 2016, noterades förra året en tillväxt för första gången på fyra år vilket bådar gott för framtiden. I bas finns också Stockholms Spårvägar, som bland annat kör spårvagn till Djurgården. De är ett av bolagen som kvalar för att få ta hand om den spårvägsverksamhet som ska startas i danska Odense 2021 – en affär värd 250 miljoner kronor per år under femton år.

I tillväxtportföljen hittar man bolag som omsätter upp till 500 miljoner kronor per år. Bland dessa finns Mölndalsföretaget Alelion, som nyligen byggt en batterifabrik mittemot Volvo Cars – samtidigt som elektrifiering är bland det hetaste heta inom fordonsindustrin.

ANNONS

Vinden ser också ut att ha vänt för tillväxtföretaget Flexenclosure som blev en besvikelse för Pregroco under fjolåret. Företaget, som har sin bas i Vara, tillverkar prefabricerade datacenter och Pregroco hade tänkt notera innehavet i Flexenclosure på sommaren 2016, enligt DI. Det gick i stöpet då det visade sig att företaget hade skulder hos Kronofogden. Nu verkar pendeln dock ha svängt och Flexenclosure ska i somras ha haft en god orderbok och planen uppges vara ett nytt försök till börs inom ett års tid.

Tappat göteborgsk prägel

2018 har startat med bra utveckling i portföljen och fokus under året ligger på att utöka basinnehavet. Målet är att Pegroco på sikt ska bli det ledande investeringsbolaget i sin nisch och inom ett år bli börsnoterade "på riktigt". I dag finns deras preferensaktie på First North, en handelsplattform som drivs av Nasdaq.

I jämförelse med "stora Stockholmsbörsen", som ju också drivs av Nasdaq, är handelsplattformar en mycket friare form av marknadsplats där kraven är lägre både på företagen och på övervakning av själva handeln. Efter en riktad nyemission tidigare i år sa vd Thomas Brue till DI att planen är att lista även stamaktien, som till skillnad från preferensaktien inte har en på förhand bestämd utdelning.

ANNONS

Nyemissionen innebar dock att Pegroco förlorade lite av sin göteborgska prägel, skriver DI. Aktiägarantalet fördubblades till runt 200, och den västsvenska dominansen minskade till förmån för Stockholm och Malmö. Bland investerarna ska det också finnas kända, ännu icke-avslöjade namn. Frågan är om kändisfaktorn slår en ex-statsministers.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS