Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bo Lundgren, 68, var riksdagsledamot i 28 år och partiledare för Moderaterna i fyra år. Han har fått omkring en halv miljon kronor för mycket i pension. Arkivbild.

Ex-partiledare fick en halv miljon för mycket i pension

Två före detta partiledare har fått för mycket pengar i pension på grund av att Statens tjänstepensionsverk (SPV) tillämpat reglerna fel, rapporterar Dagens Nyheter.

Den förre Moderatledaren Bo Lundgren har fått en halv miljon för mycket och Marianne Samuelsson, tidigare språkrör för Miljöpartiet, en miljon för mycket.

Misstagen upptäcktes men åtgärdades inte. Myndighetens tidigare generaldirektör skrev i november 2014 att det konstaterats att de bådas tjänstepensioner ” samordnats efter en icke korrekt tillämpning”, men att det inte skulle ändras.

Lundgren var styrelseordförande för SPV 2010–2014 och får sedan tre år omkring 14 400 kronor för mycket varje månad. Den förre M-ledaren säger att han förutsätter att myndigheten beräknat hans pension korrekt.

Samuelsson får sedan 2010 över 16 000 kronor för mycket i månaden. Hon säger sig inte känna till att hon skulle ha fått en lägre pension om reglerna tillämpats korrekt.