Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Arkivbild.

EU varnar Turkiet för provborrning i Cypern

EU varnar Turkiet för att gå vidare med planerna på att börja provborra efter olja och gas i Cyperns ekonomiska havszon. Uttalandet sker dagen efter det att Turkiet meddelat att borrningar kommer att pågå under våren och sommaren.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger i ett uttalande att unionen uppmanar Turkiet att visa återhållsamhet, och att EU kommer att svara på lämpligt sätt på alla olagliga handlingar som kränker Cyperns rättigheter.

Mogherinis varning sker mot bakgrund av att Turkiet i fredags gick ut med att dess fartyg ska genomföra borrningar i Medelhavet fram till september. Cypriotiska medier rapporterar att borrningar kommer att ske inom Cyperns ekonomiska havszon.

Turkiet tillkännagav i februari att landet har för avsikt att provborra efter gas och olja utanför Cypern.

Cypern är delat mellan en internationellt erkänd grekcypriotisk regering som är medlem i EU, och en turkcypriotisk regering som stöds av Turkiet. Den grekcypriotiska sidan har tecknat avtal med internationella energijättar för att exploatera gasfyndigheter som upptäckts utanför önationen. Turkiet hävdar att exploateringen inte kommer den turkcypriotiska minoriteten till del.

I februari i fjol stoppade Turkiet ett fartyg från italienska energibolaget Eni från att leta efter gas utanför Cypern.