Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

EU-domstolen har slagit fast att Uber är en taxitjänst. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU: Uber är en taxitjänst

Uber är inte en digital tjänst utan en taxitjänst. Det slår EU-domstolen i Luxemburg fast. Beslutet välkomnas av Transportarbetareförbundet och Taxiförbundet. Samtidigt innebär domen inga direkta förändringar i Sverige.

Protester mot företaget och dess skjutsande förare har förekommit både i USA och Europa. I Spanien har reguljära taxiförare gått samman för att få stopp på konkurrenten, och frågan har därefter lyfts till EU som nu förkunnat att Uber ska ses som en transporttjänst och inte som en digital service.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Tjänsten som Uber tillhandahåller genom att sammanlänka individer med icke-utbildade förare är en tjänst inom transportområdet. Medlemsländer kan därför reglera villkoren för den tjänsten", säger EU-domstolen i ett uttalande.

"Alldeles tydligt"

Beslutet kommer att innebära stora förändringar för företaget vad gäller bland annat licenser och arbetsgivaravgifter. Och EU-domstolens linje välkomnas av Transportarbetarförbundet i Sverige:

- Det är ju alldeles tydligt att det är en taxitjänst och inte en digital tjänst, så det gläder mig. Ett annat EU-beslut hade varit förvånande, säger Maria Arkeby, kommunikationschef på Transportarbetareförbundet.

Arkeby hoppas att utfallet i EU-domstolen kommer att innebära att fler Uber-liknande företag tar större ansvar.

- Det är företag som till varje pris vill undvika sitt arbetsgivaransvar. Det är därför man inte vill vara ett taxiföretag för då har man per definition anställda. Ett it-företag behöver bara ha de som administrerar tekniken som anställda.

"Glädjande beslut"

Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet, är inne på Arkebys linje då hon kommenterar det hela i ett pressmeddelande:

"Detta är ett mycket glädjande beslut som stärker våra politiker i det framtida arbetet för en hållbar utveckling av taxinäringen i Sverige."

"Agerar redan"

Uber själva säger i ett uttalande:

"Beslutet kommer inte att förändra saker i de flesta EU-länder där vi redan agerar under transportlagarna. Däremot är fortfarande miljontals européer förhindrade att använda appar som våra. Som vår nya vd redan påpekat är det lämpligt att reglera tjänster som Ubers och vi kommer att fortsätta föra en dialog med städer runtom i Europa."

Redan reglerad

Transportstyrelsen säger att EU-domstolens beslut inte ändrar något på den svenska marknaden.

- Som vi ser det handlar det om att de företag som utför taxitransporter ska ha tillstånd. Så har vi det redan i Sverige och de företag som Uber anlitar i dag har redan taxitrafiktillstånd, säger utredaren Maria Åkerlund.

Hon säger också att den tjänst som kallades "Uber pop", där företaget förmedlade tjänster till förare som inte hade tillstånd, är nedlagd.

TT: Så den tjänst som finns i Sverige i dag är redan reglerad?

- Ja, precis.