Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionen utgår från att ryska Gazprom inte öppnar upp Nord Stream 1 för gasleveranser i veckan. Arkivbild
EU-kommissionen utgår från att ryska Gazprom inte öppnar upp Nord Stream 1 för gasleveranser i veckan. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

EU tror inte Ryssland öppnar gaskranen igen

EU-kommissionen tror inte att Ryssland återupptar leveranserna av naturgas via Nord Stream 1-ledningen i veckan, enligt EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn.
– Vi förutsätter att den inte tas i bruk igen. Och i så fall kommer vissa nya åtgärder behöva vidtas, säger Hahn.

Gasledningen Nord Stream 1 – som går från Ryssland till Tyskland -- har stängts ned för planerat underhåll. Den ska enligt en tidigare angiven plan öppnas upp för gasleveranser igen på torsdag den 21 juli.

Men det ryska gasmonopolet Gazprom ströp omkring 60 procent av de normala leveranserna redan före underhållet och från den ryska sidan har man sedan dess pekat på hur verksamheten påverkas av västliga sanktioner mot Ryssland.

Varken Putinregeringen eller Gazprom har gett någon tydlig signal om det går att räkna med återupptagna gasleveranser på torsdag.

Enligt EU-kommissionen kan ett utdraget stopp för ryska gasleveranser radera ut 1,5 procent av EU:s ekonomi, om det blir en kall vinter som kräver ransoneringsåtgärder för att fördela den gas som finns mellan industri och hushållsbehov.

Blir det en normalkall vinter beräknas BNP-bakslaget till 0,6-1,0 procent, enligt ett EU-dokument som Bloomberg har tagit del av.

Enligt andra beräkningar som EU har gjort skulle medlemsländerna utan mer rysk gas gå in i vintern med en reservnivå på 65-71 procent i gaslager, vilket är betydligt lägre än målnivån på 80 procent. Konkret innebär det en brist på cirka 30 miljarder kubikmeter gas under vintern och en stor risk för att gaslagren runt om i EU:s medlemsländer helt tömts i april.