Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En Boeing 737 Max 8 från flygbolaget Norwegian landar på Kastrups flygplats i Köpenhamn efter en flygning från Dubai. Norwegian är ett av en rad flygbolag som slutar flyga med sina flygplan av den aktuella modellen.

EU stänger luftrum för olycksplan

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA stoppar nu alla flygningarna med modellen Boeing 737 Max 8 efter söndagens krasch i Etiopien. Flera länder och flygbolag har tidigare under tisdagen självmant stoppat all trafik med den olycksdrabbade modellen.

Ett tiotal flygbolag beslöt redan före EASA:s besked att tillvidare stoppa flygtrafiken med 737 Max 8.

- Vi kommer att sluta flyga den här flygplansmodellen i våra flygbolag just nu. Vi behöver mer tid att diskutera den här frågan och prata med tillverkaren. Vi kommer att informera alla våra kunder som är bokade från och med morgondagen på respektive flight om hur de påverkas, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Också Norwegian kommer boka om resenärerna på andra avgångar.

"När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först", säger Tomas Hesthammer, chef för Norwegians flygningar, enligt pressmeddelandet.

Transportstyrelsen följer EASA

Transportstyrelsen meddelade på tisdagsförmiddagen att situationen löpande utvärderas. Efter EASA:s besked stoppar myndigheten nu officiellt flygplansmodellen.

"Det kan verka frustrerande att ett sådant här beslut dröjer. Men vi har följt de procedurer som finns för detta internationella samarbete. Och nu agerar vi på fakta från rätt instans", säger Gunnar Ljungberg, avdelningsdirektör för Sjö och luft på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Två olyckor

Helgens dödsolycka i Etiopien där 157 personer omkom var den andra på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten och alla 189 personer ombord omkom.

Händelserna, och reaktionerna på dödsolyckorna, har fått Boeings aktiekurs att backa brant. Boeings kurs hade vid 20-tiden svensk tid fallit ytterligare drygt 5,6 procent på USA-börsen.

Som en försiktighetsåtgärd stoppar EASA även alla flygningar med Boeing 737 Max 9, inom samt till och från EU.