Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldater från Libyens FN-erkända regering (GNA) vid frontlinjen under strider i södra Tripoli för två år sedan.
Soldater från Libyens FN-erkända regering (GNA) vid frontlinjen under strider i södra Tripoli för två år sedan. Bild: Mohamed Ben Khalifa/AP/TT

EU-sanktioner mot misstänkt vapensmuggling

EU inför sanktioner mot ett turkiskt rederi som anklagas för att ha brutit mot FN:s vapenembargo mot Libyen.
Utpekandet riskerar att ytterligare spä på spänningarna mellan Turkiet och EU.

Ett lastfartyg från det turkiska rederiet Avrasya Shipping misstänks olovligen ha transporterat militär utrustning till krigshärjade Libyen i maj och juni i år.

EU har nu svarat med sanktioner. De signerades av unionens utrikesministrar vid ett möte i Bryssel under måndagen och innebär att rederiets tillgångar inom EU fryses och att det hindras från att göra affärer med unionen. Efter den nyligen uppseglade konflikten gällande olje- och gasreserver i östra Medelhavet riskerar sanktionerna att öka på spänningarna mellan Turkiet och EU – och Turkiet är inte sena med att kritisera åtgärden.

"I en tid då försök görs för att minska spänningarna i östra Medelhavet är det extremt olyckligt att ett sådant här felaktigt beslut fattas," skriver Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

Turkiet hävdar att fartyget transporterade humanitär hjälp.

EU har i uppdrag att patrullera vattnen utanför Libyen och se till att FN:s vapenembargo mot Libyen upprätthålls. Den 10 juni i år försökte en fransk fregatt på Nato-uppdrag inspektera lastfartyget, som eskorterades av tre fartyg från den turkiska flottan, enligt det franska försvarsdepartementet. Både Frankrike och Turkiet anklagar varandra för att ha varit hotfulla vid incidenten.

De nya EU-sanktionerna innefattar också ett flygbolag i Kazakstan och ett rederi i Jordanien, som också anklagas för vapensmuggling till Libyen.