Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

EU:s Kanada-avtal på väg i mål

EU-parlamentet säger ja till Ceta och bäddar för att frihandelsavtalet med Kanada kan träda i kraft redan om några veckor.

Med 408 röster mot 254 sade EU-parlamentet ja till Ceta vid sin sittning i Strasbourg på onsdagen. Och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kunde dra en suck av lättnad.

- Det har varit en lång resa. Nu kommer kanadensarna att rösta inom några veckor och sedan hoppas vi att det kan träda i kraft inom kort. Vi kommer att få se att det verkligen ger fördelar och att den oro som folk känt inte är befogad, säger Malmström på telefon till TT efter klartecknet.

Även handelsminister Ann Linde (S) är "jätteglad" och hoppas på nya svenska jobb.

- Jag tycker man måste ta tillbaka det här till vad det handlar om, nämligen svensk konkurrenskraft och ekonomi, säger Linde och talar varmt om exempelvis framtiden för jämtländska strumptillverkare med kanadensisk marknad.

- Nu blir helt plötsligt deras produkter 18 procent billigare i ett slag när tullarna försvinner.

Striden om Ceta har varit lång och tuff. EU-parlamentets vänster- och miljöpartister säger fortsatt nej, liksom ultranationalisterna. Cecilia Malmström hoppas dock att känslorna kan "lugna ner sig" och att resultaten får visa vad Ceta är värt.

- Protektionism och att man sluter sig är inte lösningen, anser handelskommissionären i Strasbourg.