På Lindholmen ska det nya innovationscentret ha sin bas.
På Lindholmen ska det nya innovationscentret ha sin bas. Bild: Arkiv

EU-pengar till Göteborg – satsar på innovativ tillverkningsindustri

I en konkurrensutsatt värld är det huggsexa om både kunder och arbetskraft inom framtidens tillverkningsindustri. För att EU ska möta omvärldens hot satsar man nu miljardbelopp på att bilda ett europeiskt nätverk. En av nyckelstäderna: Göteborg.

ANNONS
|

Det EU-ledda European Institute of Innovation & Technology, EIT, har beslutat att satsa 450 miljoner euro, motsvarande ungefär 4,6 miljarder kronor, för att skapa EIT Manufacturing.

Målet är att lyfta den europeiska industrin till en så hög nivå att EU kan möta den globala konkurrensen om kunder och jobb kring tillverkningsindustrin. Fem städer har valts ut av EIT. En av dem är Göteborg.

– Det här är en gigantisk satsning. Det kommer vara viktigt för Göteborg som stad såväl som för hela Sverige, säger Johan Stahre, professor på Chalmers och nordeuropeisk koordinator för EIT Manufacturing.

Fler städer

De övriga städerna där satsningen görs är Wien, Milano, Bilbao och Darmstadt. I Göteborg kommer nätverkets centrum att vara på Lindholmen Science Park, i direkt anslutning till Stena Industry Innovation Lab. EIT Manufacturing ska skapa kraftfulla innovationsmiljöer, avancerade utbildningar och rejäla fortbildningsinsatser.

ANNONS

LÄS MER:Nytt topplabb i Göteborg för digitala industrier

– Svenska företag kommer få tillgång till ett helt nytt nätverk med resurser, utbildningar, utbyten med startup-företag och fortbildningsinsatser. Vår befolkning åldras och kommer vara allt längre i arbetslivet, då är det viktigt med fortbildning, säger Johan Stahre.

Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers kommenterar miljardprojektet i ett pressmeddelande:

– EIT Manufacturing kommer att stärka Chalmers förmåga att göra nytta för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Volvo med i projektet

Pengarna från EU går till ett konsortium där Chalmers, AB Volvo, Sandvik och forskningsinstitutet Rise samarbetar med 46 andra EU-partners.

– Volvo går med i projektet för att de ser att de har nytta av det själva, med utbildning- och fortbildningsinsatser. De är med och bildar det internationella nätverket och ser stora möjligheter att hitta både samarbetspartners och kunder, säger Johan Stahre.

EIT Manufacturing är en sjuårig satsning, med start i januari nästa år. Programmet är tänkt att vara i full drift 2020.

LÄS MER:Så ska robotarna komma in i vardagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS