Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionen har lämnat in ett nytt förslag om sanktionspaket mot Ryssland.  Bild: Kenzo Tribouillard
EU-kommissionen har lämnat in ett nytt förslag om sanktionspaket mot Ryssland. Bild: Kenzo Tribouillard

EU-kommissionen föreslår nya sanktioner mot Ryssland – oljan ska fasas ut

Ett nytt sanktionspaket mot Ryssland är på väg. Detta efter EU-kommissionens förslag att utesluta fler ryska banker från Swift och embargo mot ryska oljan som ska fasas ut.

Under onsdagsmorgonen lämnade EU-kommissionen ett förslag på ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

I paketet ingår ett embargo mot den ryska oljan som ska fasas ut över tid. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska råoljan fasas ut inom sex månader och raffinerade produkter vid slutet av 2022.

– Jag tror att den ryska exporten till EU kommer att försvinna mycket fortare än om sex månader. Det är redan länder som inte vill ta emot och lossa ryska olja och det finns massor av logistiska problem för Ryssland. Det krävs väldigt stor kapacitet för att kunna hantera det här på ett vettigt sätt, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm.

Embargot kommer innebära två saker, menar Becker. Dels tvingas EU att hitta olja någon annanstans och ställa om leveranskedjorna. Dels tvingas Ryssland att hitta nya kunder.

– Detta kommer tas emot med upprörda känslor, såklart. Man kommer naturligtvis säga att ”vi kommer hitta bättre och mer trogna kunder”. Men rent konkret innebär det försämrade inkomstmöjlighet för ryska ekonomin – redan nu tvingas man sälja rysk olja för reapriser när man säljer till Indien till exempel, säger Torbjörn Becker.

Torbjörn Becker är chef för Östekonomiska institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm och tror att oljeembargot kan gå igenom tidigare än om sex månader. Bild: Foto: Nicklas Gustafsson / Arctistic
Torbjörn Becker är chef för Östekonomiska institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm och tror att oljeembargot kan gå igenom tidigare än om sex månader. Bild: Foto: Nicklas Gustafsson / Arctistic

Ungern och Slovakien ska ges undantag

Ungern och Slovakien ska ges undantag tills vidare, som anses särskilt beroende av den ryska oljan. Enligt TT är undantaget ett försök att få EU-länderna att snabbt kunna godkänna paketet.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska oljan fasas ut ”på ett ordnat sätt”.

– Så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden, säger hon.

Rysk storbank ska uteslutas ur Swift

Det nya paketet riktar sig även mot flera ryska banker. Enligt Reuters ska sanktionerna slå mot Rysslands största bank, Sberbank, genom att utesluta dem från det internationella betalningsnätverket Swift.

– De har tidigare blivit uteslutna så de inte kan låna upp på internationella marknaden. Att även bli uteslutna ur transaktionssystemet är ytterligare ett sätt att skruva åt tumskruvarna på Sberbank som är absolut störst och ett viktigt steg att ta, säger Torbjörn Becker.

Utöver Sberbank ska Credit Bank och den statliga Russian Agricultural Bank uteslutas från det internationella betalningsnätverket Swift, enligt medieuppgifter.

Kan röstas igenom redan den här veckan

Samtliga medlemsländer måste rösta för paketet om det ska gå igenom, vilket de kan göra redan i slutet av den här veckan.

Även ett antal namn på personer, företag och organisationer väntas i vanlig ordning föras upp på listan över de som får sina eventuella tillgångar frysta i EU och inte ges inresevisum. Det spekuleras i om den rysk-ortodoxa kyrkans Putin- och krigsvänlige patriark Kirill ska inkluderas på listan.

Även högt rankade militärer som enligt kommissionsbasen begått krigsbrott i Butja samt ansvariga för belägringen av Mariupol ska finnas på den nya listan.

– Putin måste betala ett högt pris för sin brutala aggression. Vi listar högt rankade militärer och soldater som har begått krigsbrott i Butja. Vi vet vilka ni är. Ni kommer inte undan med det här, säger von der Leyen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi