Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

EU godkänner Pfizers coronavaccin

Det första coronavaccinet är godkänt av EU.
Beskedet om att Pfizer/Biontechs vaccin kan börja användas lämnades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på måndagskvällen.
Vaccineringen kan påbörjas i mellandagarna.

Under måndagen kom beskedet att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner Pfizer/Biontechs coronavaccin för användning i EU.

– Det här är verkligen en historisk vetenskaplig bedrift. På mindre än ett år har ett vaccin mot en ny sjukdom utvecklats och auktoriserats, säger EMA-chefen Emer Cooke på en presskonferens på måndagen.

Bara ett par timmar senare kom beskedet att även EU-kommissionen har godkänt vaccinet. Det meddelade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Börjar distribueras i dagarna

Vaccinet godkänns således i samtliga 27 medlemsländer samtidigt, och kommer börja distribueras från Pfizer i Belgien under de kommande dagarna.

– I kväll lägger vi till ett viktigt kapitel i vår kamp mot covid-19, säger von der Leyen.

Hon fortsätter:

– EMA har utrett det här vaccinet grundligt och kommit fram till att det är säkert och effektivt.

LÄS MER: Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om vaccin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrade efter att vaccinet från Pfizer/ BioNTech godkänts. Bild: Skärmavbild, Twitter
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrade efter att vaccinet från Pfizer/ BioNTech godkänts. Bild: Skärmavbild, Twitter

Vaccinet övervakas noggrant

Svenska Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att vaccinet nu uppfyller EU:s krav på säkerhet, effektivitet, kvalitet och tillverkning för personer över 16 år. Bedömningen är också att nyttan överväger de eventuella riskerna med det.

– Att det nu snart finns ett godkänt vaccin på den europeiska marknaden är en viktig pusselbit i bekämpningen av pandemin, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Vaccinet har fått ett så kallat villkorat godkännande vilket betyder att resultatet av vaccineringarna kommer övervakas noggrant genom månatliga säkerhetsrapporter och flertalet studier.

– Genom att nogsamt följa vaccinen efter godkännandet blir det möjligt för oss och andra läkemedelsmyndigheter att snabbt bedöma data och vidta åtgärder, säger Charlotta Bergquist.

LÄS MER: Joe Biden fick det nya covid-vaccinet

Vaccinationer i Sverige senare i december

EU har hittills köpt 200 miljoner doser med en option på 100 miljoner doser till av Pfizers och Biontechs vaccin, vilket innebär två doser var åt 150 miljoner människor.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att de första vaccinationerna i Sverige kan komma i gång den 26 eller 27 december vid ett godkännande den 21 december.

Pfizers/Biontechs vaccin är sedan tidigare godkänt i Storbritannien och USA.

LÄS MER: Biontech: Kan ta fram vaccin mot muterade coronaviruset på sex veckor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.