Ett Alitalia-flygplan i Milano. Arkivfoto.
Ett Alitalia-flygplan i Milano. Arkivfoto. Bild: Antonio Calanni/AP/TT

EU: Fel med statsstöd till Alitalia

ANNONS

Det var fel att ge nödlån på 900 miljoner euro till flygbolaget Alitalia 2017 och den italienska staten behöver nu kräva tillbaka pengarna.

Budet kommer från EU-kommissionen på fredagen, samtidigt som klartecken ges för statsstöd på 1,35 miljarder euro till efterföljaren Ita.

"Båda besluten är viktiga för att hjälpa till med återställandet av en rättvis spelplan i den europeiska flygsektorn samtidigt som konsumenträttigheter och flygförbindelser säkerställs i Italien", hälsar konkurrensansvariga EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande.

Efter långvarig kris och svårigheter med att hitta nya ägare beslutade Italien i fjol att ombilda det statsägda Alitalia till det likaledes statsägda Ita (Italia Trasporto Aereo), som ska börja verka från mitten av oktober i år. EU-kommissionen slår nu samtidigt fast att Ita ska ses som ekonomiskt frikopplat från Alitalia och därför inte behöver hjälpa till med återbetalandet av Alitalias nödlån.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS