Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danske Bank misstänks för att ha låtit kriminella använda bankens estländska verksamhet för penningtvätt. Arkivbild.

EU-förslag för skärpt penningtvättkontroll

EU:s bankmyndighet EBA får utökat mandat och mer personal för att hantera misstänkt penningtvätt i europeiska banker, enligt ett förslag från EU-kommissionen.

Men någon särskilt myndighet, som Europeiska centralbanken (ECB) har efterlyst, blir det inte.

Förslaget, som måste godkännas av EU:s medlemsländer, kommer efter en serie uppmärksammade fall av penningtvätt i EU-länder. Det handlar bland annat om Danske Banks misstänkta affärer i Estland 2007–2015, där en utredning av 150 miljarder dollar av misstänkta transaktioner ska redovisas nästa vecka.

Nästa år

Misstankarna om den omfattande penningtvätthärvan i Estland har bidragit till att radera ut nästan en tredjedel av Danske Banks börsvärde på ett halvår. Och bland experter spekuleras det i böter på över åtta miljarder kronor i Danmark och Estland.

Holländska ING har nyligen också bekräftat att kriminella nätverk under åratal kunnat använda banken för penningtvätt och har gått med på att betala 775 miljoner euro i en uppgörelse med myndigheter.

Något slutligt politiskt beslut om EU-kommissionens nya förslag väntas inte förrän nästa år, då det även hålls EU-val i maj.

Mer att säga till om

EBA har länge pekat på att myndigheten saknar både mandat och resurser för att bekämpa penningtvätt i EU:s 28 medlemsländer. Med förslaget som nu läggs fram kan myndigheten rekrytera tio nya penningtvättexperter. Det kan jämföras med de två experter på området som myndigheten har i dag.

EBA förelås även få mandat att inleda egna utredningar av misstänkt penningtvätt och skulle om förslaget går igenom även få mer att säga till om i frågor om penningtvätt gentemot nationella finansmyndigheter – bland annat med hjälp av stresstester av om nationella myndigheter tillämpar gällande penningtvättsregler.