EU föreslår pristak på 200 euro på el

EU vill införa pristak på på el som inte genereras av gasproducenter. En megawattimme ska inte få kosta mer än 200 euro, enligt utkastet till förslaget. Dessutom vill man sätta ett pristak på rysk gas – något som väckt reaktioner från Rysslands president Vladimir Putin.
– Så vissa politiska beslut kommer att fattas som strider mot avtalen? Då kommer vi helt enkelt inte att följa dem, ska han ha sagt enligt Dagens Industri.

ANNONS
|

Financial Times säger sig ha sett ett utkast där EU rekommenderar sina medlemsstater att taket ska gälla för elproducenter inom till exempel vind- och kärnkraft. Med ett tak kan man förvänta sig en normalt fungerande global försörjningskedja, står det bland annat i dokumentet.

Taket ska ligga på 200 euro per megawattimme, enligt tidningen. I elområde 3, där Göteborg ingår, kostar en megawattimme 383,89 euro på onsdagen och blir pristaket verklighet handlar det med andra ord om en rejäl prispåverkan.

Putin: Kommer stoppa leveranser

Under onsdagen meddelade EU meddelade flera åtgärder för att få bukt med energikrisen. Det handlar bland annat om att minska elanvändandet, likviditetsstöd till elbolagen och pristak på rysk gas.

ANNONS

– Målet här är att vi måste skära i Rysslands inkomster som Putin använder för att finansiera det här grymma kriget i Ukraina, säger europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en pressträff enligt TT.

Det sistnämnda har fått den ryske presidenten att reagera, skriver Bloomberg enligt Dagens Industri. Enligt Putin kommer Ryssland att stoppa leveranserna av ryska råvaror till länder som inför pristak.

– Så vissa politiska beslut kommer att fattas som strider mot avtalen? Då kommer vi helt enkelt inte att följa dem, vi kommer inte att leverera något om det strider mot våra intressen. Vi kommer inte att leverera gas, olja, kol eller bränsleolja, sade Putin under det östekonomiska forumet i Vladivistok.

LÄS MER:Elbolag vill riva bundna avtal

LÄS MER:Så gör du om elbolaget vill bryta ditt avtal

LÄS MER:Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS