Tankfartyg som lastar olja under 60 dollar/fatet ska inte få försäkras. Arkivbild.
Tankfartyg som lastar olja under 60 dollar/fatet ska inte få försäkras. Arkivbild. Bild: Robert F. Bukaty/AP/TT

EU ense om pristak på rysk olja

Polen stretade emot men till slut kom EU överens om det föreslagna pristaket på rysk olja på 60 dollar per fat.

ANNONS

EU och G7-länderna, världens sju rikaste länder, inför pristaket på exporterad rysk olja för att begränsa Rysslands ekonomiska intäkter.

Enighet mellan alla 27 EU-länder i förhandlingarna var nödvändig. 26 av dem hade i praktiken gett tummen upp medan Polen ville ha ett ännu lägre tak, något som Ukraina också propagerat för.

Tidigt på fredagskvällen twittrade det tjeckiska ordförandeskapet i EU att ländernas ambassadörer nått en överenskommelse om ett pristak för rysk olja exporterad på fartyg.

Beslutet är ännu inte officiellt godkänt men det väntas gå igenom. Taket på 60 dollar per fat ligger nära nuvarande pris för rysk råolja.

Pristaket träder i kraft på måndag. Syftet är att undvika en global brist på rysk olja som skulle kunna leda till ökade energipriser och ytterligare underblåsa inflationen.

ANNONS

Införandet sammanfaller också med tidpunkten dels för EU:s allmänna importförbud av skeppad rysk olja, dels för regler om inga försäkringsbolag får försäkra oljelaster som kostar över 60 dollar fatet, en åtgärd för att inte andra länder utanför EU och G7-länderna ska strunta i pristaket.

– Att minska Rysslands energiintäkter är kärnan i att stoppa den ryska krigsmaskinen, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas, nöjd med att pristaket sänktes med några dollar jämfört med det ursprungliga förslaget.

Enligt henne innebär varje dollar två miljarder dollar mindre i Rysslands krigskassa.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS