Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU-kommissionen beordrar europeiska bankmyndigheten att utreda flera länder kopplade till Danske Banks penningtvättshärva. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU: Danmark, Lettland och Estland ska utredas

EU-kommissionen har för första gången beordrat den europeiska bankmyndigheten EBA att utreda misstänkta brott mot eu-lagstiftningen, rapporterar Financial Times. I det här fallet rör det ryska pengaflöden kopplade till skandalen kring Danske Bank.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bryssel kräver att EBA utreder huruvida Danmark, Lettland och Estland misslyckats i sin översyn i och med den gigantiska penningtvättshärvan som omfattat 200 miljarder euro.

Danmarks största långgivare Danske är redan indragen i flera brottsutredningar, såväl på hemmaplan, som i Estland och i USA.

Vidare har EU-kommissionen även beordrat Maltas myndigheter att gå hårdare åt penningtvätt. Detta sedan EBA anklagat landet för att ha misslyckats i sin övervakning av finansiella institutioner.

- För att skydda européer och försäkra om ett tryggt och pålitligt finansiellt system måste varje medlemsstat upprätthålla EU:s penningtvättslagar till fullo, säger kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, enligt Financial Times.