Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionen beordrar europeiska bankmyndigheten att utreda flera länder kopplade till Danske Banks penningtvättshärva. Arkivbild.

EU: Danmark, Lettland och Estland ska utredas

EU-kommissionen har för första gången beordrat den europeiska bankmyndigheten EBA att utreda misstänkta brott mot eu-lagstiftningen, rapporterar Financial Times. I det här fallet rör det ryska pengaflöden kopplade till skandalen kring Danske Bank.

Bryssel kräver att EBA utreder huruvida Danmark, Lettland och Estland misslyckats i sin översyn i och med den gigantiska penningtvättshärvan som omfattat 200 miljarder euro.

Danmarks största långgivare Danske är redan indragen i flera brottsutredningar, såväl på hemmaplan, som i Estland och i USA.

Vidare har EU-kommissionen även beordrat Maltas myndigheter att gå hårdare åt penningtvätt. Detta sedan EBA anklagat landet för att ha misslyckats i sin övervakning av finansiella institutioner.

- För att skydda européer och försäkra om ett tryggt och pålitligt finansiellt system måste varje medlemsstat upprätthålla EU:s penningtvättslagar till fullo, säger kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, enligt Financial Times.