– Vi vill hjälpa långivarna att bättre förstå till exempel frilansare eller nyutexaminerade, grupper som långivarna tidigare ofta har sagt nej till, säger Sebastian Larsson på Evispot
– Vi vill hjälpa långivarna att bättre förstå till exempel frilansare eller nyutexaminerade, grupper som långivarna tidigare ofta har sagt nej till, säger Sebastian Larsson på Evispot Bild: NICKLAS ELMRIN

Ett nej kan bli ja när kreditprövningen sker med ny teknik

Evispot heter bolaget som använder artificiell intelligens för att hjälpa bankerna att göra bättre kreditprövningar. Nyligen tog de in sex miljoner kronor i en nyemission.

ANNONS

Du är 32 år, har nyss avslutat en utbildning, precis fått ditt första jobb och efter år av kringflackande i andrahandslägenheter börjar du titta på lägenheter. Men när du hör av dig till banken för ett lånelöfte får du nej.

Här kommer Evispot kommer in i bilden. De utvecklar en mjukvara som använder AI för att hjälpa långivare att få fram ett mer exakt beslutsunderlag.

– Samhället har förändrats, men kreditupplysningssystemen har sett likadana ut länge, säger Sebastian Larsson, vd på Evispot.

Inte många guldklockor längre

Guldklockans tid verkar vara förbi. I dag jobbar fler som frilansare, konsulter eller projektanställda. Men långivarna har inte riktigt hängt med, enligt Sebastian Larsson.

ANNONS

– Vi vill hjälpa långivarna att bättre förstå till exempel frilansare eller nyutexaminerade, grupper som långivarna tidigare ofta har sagt nej till, säger han.

Evispots mjukvara gör det möjligt att få fram mönster som i sin tur skapar prognoser om framtiden.

– I en traditionell kreditbedömning tittar långivaren på ca 10-15 parametrar som de sätter poäng på, säger Sebastian Larsson.

Med Evispots produkt finns möjlighet att analysera hundratals parametrar och förstå samband, fånga upp trender och beteenden och ge personer som historiskt sätt blivit nekade en ny bedömning.

– En person kanske har relativt låg lön, men om du är ung behöver detta inte vara något negativt, särskilt inte om du precis flyttat till en storstad. Vår produkt kan innebära att många av dem som tidigare inte fått lån nu kan få det, säger Sebastian Larsson.

Inspiration från Spotify och Netflix

Evispot startade som ett projekt på Chalmers Entreprenörsskola. Här träffade Sebastian Larsson medgrundaren Tomas Selldén. De funderade över tjänster som Spotify och Netflix och hur de tipsar om låtar, filmer och serier baserat på vad man lyssnat eller tittat på historiskt.

–Vi hade inget ”Eurekamoment”. Vi såg att finansbranschen håller på att förändras och började fundera på vad det kunde betyda ur ett konsumentperspektiv. Vi insåg att det man tidigare gjort genom personliga möten på banken framöver skulle ske digitalt och att man här kan ta hjälp av olika slags data för att fatta bättre beslut.

ANNONS

De började utveckla ett eget system som var inriktat på kreditgivning. Efter Chalmers Entreprenörsskola gick de med i Chalmers inkubatorprogram och fick en del mjuka pengar i form av lån och bidrag. De har dessutom finansierats genom kundprojekt.

Under sommaren gjorde Evispot en nyemission och fick in Lena Apler, Peter Bergh, Bertil Görling och Almi Invest som nya delägare. Sammanlagt fick bolaget in drygt sex miljoner kronor.

Avståndet inget problem

Att sitta i Göteborg, trots att finansvärlden till stora delar finns i Stockholm, tycker inte Sebastian Larsson är något problem.

–Det är ju inte så svårt att ta tåget till Stockholm. Det finns även en del finansbolag här i Göteborg, till exempel Collector. Vi är ju heller inget finansbolag utan ett teknikbolag som jobbar mot finansvärlden.

Sebastian Larsson tycker att det händer mycket i startup-världen i Göteborg.

–Här finns flera bolag som jobbar med samma typ av teknik som vi gör, till exempel inom fordonsindustrin, och vi kan hjälpa varandra. Vi är intresserade av närheten till bolag som vi kan samarbeta med teknikmässigt. Sedan är Chalmers väldigt viktigt för Göteborg som startup-stad.

Sebastian Larsson vill också lyfta det nya AI-centrat på Lindholmen.

– Det har seminarier och driver samarbeten. Det är bra att det hamnade i Göteborg, säger han.

ANNONS

Från tre till sju personer

Från att ha bestått av de tre grundarna har Evispot under de senaste åren anställt ytterligare några utvecklare. I dag jobbar sju personer på bolaget.

Evispot heter bolaget som använder artificiell intelligens för att hjälpa bankerna att göra bättre kreditprövningar. På kontoret på Stora badhusgatan jobbar sju personer. På bilden finns sex av dem:  Tomas Selldén, Robert Klaar, Erik Dahlöf, Ioan Ferezan, Sebastian Larsson och Isac Boström
Evispot heter bolaget som använder artificiell intelligens för att hjälpa bankerna att göra bättre kreditprövningar. På kontoret på Stora badhusgatan jobbar sju personer. På bilden finns sex av dem: Tomas Selldén, Robert Klaar, Erik Dahlöf, Ioan Ferezan, Sebastian Larsson och Isac Boström Bild: NICKLAS ELMRIN

– Jag tycker vi har lyckats bra med att rekrytera trots att konkurrensen är hård. Vi jobbar nu mot en rad interna mål som vi tänker att vi har uppnått om runt ett och ett halvt år.

Att Sebastian Larsson skulle bli entreprenör har inte varit självklart.

–Men jag blir stimulerad av att saker och ting förändras och har tänkt att det nog skulle passa mig att starta eget, säger han.

Genom Chalmers blev övergången mjuk.

– Det var inte så att vi släppte allt. På Chalmers hittade vi en miljö för att testa vår idé och var det inte så att vi sa upp oss från ett jobb med hög lön.

Evispot

Huvudkontor: Göteborg

Antal anställda: 7

Grundare: Sebastian Larsson, Tomas Selldén och Johan Kohlström

Finansiering: Gjorde nyligen en nyemission och fick in Lena Apler, Peter Bergh, Bertil Görling och Almi Invest som nya delägare. Chalmers Ventures, en del mjuka pengar.

Omsättning 2017-18: Cirka en miljon kronor. Vinst före skatt: -388 000

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS