Trots misstankar om inblandning i penningtvätt har många etiska fonder innehav av Swedbank. Men detta kan ändras. Arkivbild.
Trots misstankar om inblandning i penningtvätt har många etiska fonder innehav av Swedbank. Men detta kan ändras. Arkivbild.

Etiska fonder ratar bankaktier

Misstankar om bankers penningtvätt får flera etiska eller hållbara fonder att rata bankaktier.

ANNONS
|

Ett stort antal Sverige- och Europafonder med etiskt eller hållbar inriktning har Swedbank i sin portfölj. Många har även Nordea.

Catella har båda aktierna i sin etiska fond, Sverige aktiv hållbarhet. Enligt årsredovisningen för 2018 uppgick marknadsvärdet på fondens innehav i Swedbank till 180 miljoner kronor och fondvikten till 5,3 procent. Fondinnehavet i Nordea uppgick till 94 miljoner kronor och fondvikten till 2,8 procent.

Anna Strömberg poängterar att när det gäller exempelvis fallet med Swedbank har man inte alla pusselbitar ännu men påpekar att fonden minskat innehavet sedan skandalen briserade.

ANNONS

- I Sverige aktiv hållbarhet har vi tagit ner vår exponering till banker generellt, även i Swedbank, säger hon.

Sålde av innehavet

TT: Är det försvarbart att ha något innehav av Swedbank i en fond som kallas etisk eller hållbar?

- Jag kan säga hur vi agerade när det gällde Danske Bank. Vi hade en position i Danske Bank men sålde den helt från vår hållbarhetsfond när vi fått hela bilden. I Swedbanksfallet har vi inte alla pusselbitar än.

Fondbolaget Öhman har Nordea och Swedbank i två av sina tre hållbara fonder, Företagsobligation hållbar och Sverige marknad hållbar.

- Företagsobligationsfonden har en ganska blygsam exponering där marknadsfonden följer ett index, så där har vi inte kunnat göra någonting, säger Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman.

ANNONS

Han tillägger att han ser allvarligt på misstankarna.

Förvaltaren för den aktivt förvaltade fonden Öhman Sverige hållbar sålde nyligen av innehavet i Swedbank medan Nordea såldes av tidigare, delvis på grund av penningtvättsanklagelserna.

Många fondbolag anlitar externa analysbolag som gör så kallade ESG-analyser för att investerare ska få en bild av företagens hållbarhetsarbete. Inte bara miljöfrågor, utan även parametrar som arbetsmiljö och hur företagen hanterar kontroverser påverkar den samlade bedömningen och enligt de bolag som TT varit i kontakt med ligger svenska banker pyrt till.

Genomgång av bankerna

"Vår rating av Swedbank och Nordea speglar redan vårt låga förtroende för bolagens förmåga att hantera etiska risker."

"Vi anser att anklagelserna innebär stora risker för företagen. Bankernas rankning har ännu inte påverkats, men vi kan komma att ändra vår bedömning så snart ny information tillkommer i utredningen", skriver Fouad Benseddik, chef på franska analysbolaget Vigeo Eiris.

Vidare skriver han att avslöjandena visar att bankerna utsätts för betydande risker finansiellt, juridiskt och anseendemässigt och att Vigeo Eiris måste informera kunder om att bankerna ännu inte bevisats skyldiga.

Även på holländska Sustainalytics som utför ESG-analyser åt till exempel Morningstar, görs just nu en genomgång av svenska banker efter den senaste tidens avslöjanden om misstänkt inblandning i penningtvätt.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version var det otydligt vilka banker som ratats vid vilket tillfälle.

TT

Fakta: ESG

ESG är ett begrepp inom hållbara investeringar där E står för environment (miljö), S står för social (samhälle) och G står för governance (bolagsstyrning).

För att underlätta för investerare använder sig företag inom finansvärlden av så kallade ESG-analysbolag.

En ESG-analys värderar företagens arbete med hållbarhetsfrågor så som miljöarbete, arbetsmiljö och företagsetik.

ANNONS