Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksgälden, med generaldirektören Hans Lindblad, räknar med att den offentliga sektorns sparande krymper. Arkivbild.

ESV: Offentligt sparande nära noll

Tillväxten bromsar in i år och skatteintäkterna ökar långsammare än i fjol, enligt Ekonomistyrningsverket (ESV), som räknar med att den offentliga sektorns sparande krymper till 1 miljard kronor i år. I fjol låg det på 43 miljarder kronor.

Som andel av BNP krymper därmed överskottet från 0,9 procent till noll. Det strukturella sparandet ser enligt ESV samtidigt ut att krympa till minus 0,2 procent, vilket innebär att överskottsmålet inte nås för 2019.

"Samtidigt är skulden låg och ligger inom ramen för skuldankaret", skriver ESV.

Riksgälden har samtidigt höjt sin prognos för finansiellt sparande som procent av BNP för 2019 till 0,9 procent av BNP, mot tidigare 0,8 procent. Prognosen för 2020 ligger kvar på 0,5 procent av BNP.

Riksgälden räknar samtidigt med att budgetsaldot för 2019 stiger till 121 miljarder kronor, mot 80 miljarder i fjol, för att under 2020 falla till ett negativt saldo på 19 miljarder.

I senast föregående prognos beräknades årets budgetsaldo till 40 miljarder och nästa års till minus 30 miljarder.

"Riksgälden behöver därmed inte höja emissionsvolymerna i statsobligationer och statsskuldväxlar nästa år som tidigare planerat. Upplåningen i utländsk valuta blir betydligt mindre i år än tidigare planerat på grund av att Riksbanken beslutat att minska valutareserven", skriver Riksgälden.