Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För några år sedan gjorde dåvarande SCA, numer Essity stora investeringar i nya liner för toalett- och hushållspapper i Lilla Edet. Bild: Stefan Bennhage
För några år sedan gjorde dåvarande SCA, numer Essity stora investeringar i nya liner för toalett- och hushållspapper i Lilla Edet. Bild: Stefan Bennhage

Essity ska spara – uppsägningar väntar

Hygienjätten Essity aviserar ett besparingsprogram på 800 miljoner kronor för att stärka bolagets ekonomi. Personalminskningar väntar framöver.

Hygien- och hälsobolaget Essity har under lång tid ökat försäljningen och lönsamheten, men har under 2018 drabbats av kraftigt stigande råvarukostnader för pappersmassa, oljebaserade råvaror och energi.

Essitys ledning har beslutat införa ett besparingsprogram på 800 miljoner kronor för att minska kostnaderna i koncernen. Nedskärningarna innebär också personalneddragningar framöver, minskade kostnader för projekt, konsulter och resor.

– Kraftigt stigande råvarukostnader och högre energipriser påverkar våra marginaler kortsiktigt. Vi genomför detta besparingsprogram för att öka lönsamheten och stärka vår konkurrenskraft. Samtidigt fortsätter vi att investera i innovation och våra starka varumärken, säger vd:n Magnus Groth i ett pressuttalande.

Företaget har tre fabriker i Västsverige, där man producerar blöjor, inkontinensprodukter, tvättlappar och mjukpapper, samt ett stort Mölndalskontor för produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Över 1 800 personer arbetar inom Essity i regionen.

Om och hur dessa enheter kan komma att påverkas av personalneddragningar är inget Essitys ledning går in på i dag.

Den informationen kommer inte att offentliggöras före delårsrapporten den 29 oktober.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi