Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Groth, vd på Essity. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Magnus Groth, vd på Essity. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Essity säger upp 1 000 anställda

Essity redovisar ett sämre resultat än väntat. 1 000 tjänster ska bort. Hur stor del av de jobben som finns i Göteborgsområdet är dock fortfarande höljt i dunkel.

Essity redovisar en vinst före skatt på knappt 1,5 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2,9 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1,9 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 29,6 miljarder kronor, jämfört med 27,2 miljarder kronor ett år tidigare.

– Det har varit ett utmanande kvartal, konstaterar vd Magnus Groth och fortsätter:

– Inte minst med tanke på fortsatt stigande råvarupriser som ökat i en accelererande takt. Till det kommer högre distributions- och energikostnader. Med anledning av det har vi intensifierat arbetet och därtill lanserat kostnadsbesparingar.

De stigande råvarupriserna är historiska, menar Essity-vd:n.

– Det är klart att vi vet att råvarukostnader är cykliska, de går upp och ner. Det som är annorlunda den här gången är att råvarupriserna har ökat under en längre period, tack vare en långvarig konjunkturuppgång.

Personalnedskärningar

Essity har under kvartalet berättat om ett omfattande sparpaket och nu preciseras åtgärderna något. De beräknade årliga kostnadsbesparingarna höjs med 100 miljoner kronor till 900 miljoner kronor per år. Totalt ska 1 000 tjänster försvinna från bolaget.

LÄS MER: Essity ska spara – uppsägningar väntar

Företaget är det nionde största i Göteborgsområdet sett till antalet anställda. 1 425 närmare bestämt, enligt Business Region Göteborgs siffror. Cirka 1 000 av dem i Mölndal, övriga i Mölnlycke och Lilla Edet. Men var någonstans personalnedskärningar är att vänta vill inte vd:n säga.

– Nej, det kan vi inte gå in på. Vi har 48 000 anställda i hela världen. Vi ska in i fackliga förhandlingar och ska kommunicera närmare senast första kvartalet nästa år, säger Magnus Groth.

Minskad ledning

I samband med rapporten meddelar Essity också att bolaget gör ett antal förändringar i organisationsstrukturen. Bland annat slås enheterna Global Hygiens Supply Tissue och Global Hygiene Supply Personal Care samman och en ny enhet – Global Operational Services – skapas.

Samtidigt minskas antalet stabsfunktioner från sex till fyra vilket i sin tur minskar koncernledningen från 14 till 12.

– Vi ska bli mer operativa och komma närmare verksamheten, säger Magnus Groth.

LÄS MER: Diskret intimshopping del av Essitys räddning

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi