Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balders vd Erik Selin kommer vid nästa stämma föreslås till ny ordförande av nischbanken Collector.  Bild: Olof Ohlsson
Balders vd Erik Selin kommer vid nästa stämma föreslås till ny ordförande av nischbanken Collector. Bild: Olof Ohlsson

Erik Selin om FI:s bakläxa: "Jättebra, helt enkelt"

Styrelsetopparna i Collector Erik Selin och Lena Apler satt under tisdagen i krismöte med Finansinspektionen om hur banken återställa sin kapitalbuffert. Den tillträdande ordföranden i Collector ser positivt på samtalet.
– Det var ett positivt och konstruktivt möte, jättebra helt enkelt, säger Erik Selin till Svd.

Göteborgsbaserade nischbanken Collector meddelade nyligen en massiv kreditförlust på 800 miljoner kronor. Detta fick bankens egen buffert att gå på knäna och tillsynsmyndigheten Finansinspektionen kallade till krismöte. Detta för att redogöra för vad som låg bakom nedskrivningen och hur banken åter ska nå upp till kapitalkraven.

LÄS MER: Storsmäll för Erik Selin i Collector

Under tisdagen träffade Collectors tillträdande ordförande Erik Selin, fastighetsmiljardär och vd för Balder, FI:s generaldirektör Erik Thedeén. Även grundaren och förra styrelseordföranden Lena Apler deltog i samtalet.

– Vi berättade om vår nya inriktning med mindre risk och en starkare kapitalbas. Det är naturligtvis något FI välkomnar, säger Erik Selin till Svd.

Ännu inga tuffa krav mot Collector

Varken sanktioner eller hårda krav ställdes på Collector under krismötet med FI, uppger Erik Selin.

– Nej, inte annat än att de kommer att följa upp att vi genomför den så kallade kapitalkonserveringsplanen. Det vill säga, enkelt uttryckt, att vi genomför den garanterade nyemissionen och därmed tar in nytt kapital i banken, säger han till Svd.

Nischbankens extraordinära nedskrivning har fått aktiemarknaden att se rött. Sedan nyheten om kreditförlusten meddelades den 20 januari har bolagets aktie rasat med 34 procent.

Erik Selin och Lena Aplers försök att lugna marknaden efter mötet med FI gav på tisdagseftermiddagen initialt ett litet ryck upp för aktien. Men vid stängning hade bolaget åter dykt till historiskt låga nivåer.

GP har sökt Erik Selin för en kommentar.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi