Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På tisdagen meddelas dom mot Erik Selin, som misstänks för folkbokföringsbrott.
På tisdagen meddelas dom mot Erik Selin, som misstänks för folkbokföringsbrott. Bild: Olof Ohlsson

Erik Selin frias från misstankar om folkbokföringsbrott

Fastighetsmiljardären Erik Selin var skriven på kontoret, trots att han egentligen bodde på ett annat ställe. Han har därför varit misstänkt för så kallat folkbokföringsbrott.
Men när domen kom på tisdagen valde Göteborgs Tingsrätt att fria Selin.

Det var i september 2020 som Balders vd och storägare Erik Selin åtalades för folkbokföringsbrott. Han har varit skriven på Balders huvudkontor – trots att han i själva verket har bott någon annanstans.

– Det finns ingen uppsåt, ingen skatt som har blivit fel, ingen har skadats. Jag undrar varför det här är prioriterat. Det är ändå skattepengar, sa Selin till GP då.

På tisdagen klockan 11.00 kom domen mot Selin, som friades helt från misstankarna.

I sin dom skriver tingsrätten att Selin visserligen har varit skriven på fel adress, men att denna adress varit just Balders huvudkontor är av avgörande betydelse. Det tyder på att han inte varit ute efter att lura någon.

LÄS MER: Balderhärvan växer – nya misstankar mot toppchefen

LÄS MER: Näringslivets toppskikt drömmer om nytt Silicon Valley – i Mölndal

Har inte tjänat något annat än säkerhet

Trots att han varit skriven på fel adress, så har det inte funnits ”någon beaktansvärd risk för att uppgiften kan få betydelse” skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten skriver vidare att Selin inte ”har haft något annat syfte än att skydda sig själv och sina barn från oönskade besök i bostaden och från hot och trakasserier av olika slag.” De påpekar också att han inte har haft någon att tjäna på att skriva sig på kontoret.

Selin har också hävdat att han inte vetat hur lagstiftningen sett ut, även om detta i sig inte utgör någon grund för en friande dom.

Menar att han handlat i god tro

Erik Selin har tidigare sagt att han agerat som han gjort av omsorg för sina nära och kära. Enligt honom har det förekommit hot mot Balder – och han har fått rekommendationen att skriva sig på kontoret av säkerhetsskäl.

Han har också uppgivit att han åtgärdat misstaget så snart han blivit varse om att han gjort fel.

GP har sökt Erik Selin och kammaråklagare Alexander Malmgren, utan att få svar.

Straffet för folkbokföringsbrott är böter, eller i värsta fall fängelse.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.