Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar delårsrapporten.

Ericsson svagare än väntat: "En tuff marknad"

Ericsson redovisar en förlust före skatt på 12,8 miljarder kronor för första kvartalet. Resultatet är sämre än väntat och företaget flaggar nu för en strukturförändring. Aktien dyker på Stockholmsbörsen.

Efter ett par minuters handel hade aktien gått ned 2,5 procent.

Företagets förlust före skatt på 12,8 miljarder kan jämföras med vinsten på 3 miljarder kronor motsvarande period 2016. Resultatet är otillfredsställande men stabilt, säger Börje Ekholm.

- Det är en tuff världsmarknad men trots det levererar vi ett bra resultat. Vi tappar inte marknadsandelar längre utan vi har sett en stabilisering.

Ekholm är inte nöjd med bolagets kostnadsstruktur. Det befintliga kostnads- och effektivitetsprogrammet ger inte tillräckliga effekter, säger han och flaggar för strukturella förändringar.

- Vi måste göra det och det är relaterat till IT- och cloud-verksamheten där vi har stora förluster.

TT: Strukturförändringar brukar betyda sparåtgärder?

- Det här är mer att förenkla vår verksamhet, inte av typen stora sparpaket. Vi kommer säkert löpande att effektivisera, vi måste både gasa och bromsa, säger Ekholm.

Aktiekurs kan falla

Omsättningen uppgick till 46,4 miljarder kronor, jämfört med 52,2 miljarder kronor ett år tidigare.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att resultatet före skatt skulle landa på en förlust på 12,6 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning. För omsättningen var snittprognosen 47,2 miljarder kronor.

Med tunga förluster, pressade marginaler och planerade strukturförändringar syns inget ljus i tunneln för Ericsson efter dagens kvartalsrapport, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

- Tyvärr är det lågt ställda förväntningar på Ericsson och rapporten lyckas inte ens nå dem. Jag tror att aktiekursen kan falla omkring 3 till 4 procent på börsen, säger han.

Den enda ljusglimten i Ericssons rapport är att kassaflödet fortfarande är okej, säger Bornold.

- Det gör att oron för en nyemission dämpas lite efter rapporten.

Nedskrivningar

Ericssons resultatförsämring förklaras till största delen av avsättningar och nedskrivningar. Rörelseresultatet exklusive engångsposter blev en vinst på 1,1 miljarder kronor, mot 4,1 miljarder under första kvartalet 2016.

Avsättningar och justeringar relaterat till vissa kundavtal uppgick till 8,4 miljarder och nedskrivningar på tillgångar uppgick till 3,3 miljarder kronor under första kvartalet. För helåret räknar Ericsson med omstruktureringskostnader på 6–8 miljarder kronor, varav 1,7 miljarder togs under första kvartalet.

Analytiker hade räknat med engångsposter på 11,4 miljarder kronor.