Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ericsson rusar på börsen

Ericssonaktien steg med drygt fem procent på onsdagen efter tisdagens besked att fonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, gått in som storägare i telekomkoncernen.

Cevian har köpt 5,6 procent av aktierna i Ericsson för tio miljarder kronor och är därmed näst största ägare, sett till aktiekapitalet, efter Investor.

Kursuppgången bygger på förväntningar om att Gardell ska renodla Ericsson och höja bolagets börsvärde. Cevian har en historia av att köpa in sig i bolag där det finns potential för förbättringar och därmed höjt värde. ABB är ett sådant exempel. Där har Cevian velat se en styckning men mött motstånd från den andre storägaren Investor.

Men nu är det Ericsson gäller för Cevian.

Inga andra skäl

- Anledningen till att vi köper in oss i Ericsson är att vi gör bedömningen att det finns en betydande potential för värdeökning i bolaget. Det finns inga andra skäl till att vi köper in oss i ett bolag, säger Christer Gardell.

Cevian stödjer den plan som Ericssons vd Börje Ekholm aviserat, vilken innebär en ökad fokusering på kärnverksamheten.

- Ett effektivt genomförande av den planen leder till en väsentlig resultatförbättring med en väsentligt bättre värdering. Vi tycker att Ericsson gått fel historiskt med en luddig tillväxtfokusering. Man ger sig in i nya områden som man inte behärskar och inte har konkurrensfördelar på.

- Den nya strategin som läggs nu är att gå ifrån denna strategi och in i någonting som fokuserar på ett område där Ericsson är duktiga och har möjlighet att få betydande konkurrensfördelar, säger Gardell.

Tidspress

Gardell betonar att den nya strategin måste genomföras effektivt, viket inte alltid har varit fallet tidigare. Och det får inte ta alltför lång tid.

- Det är ett jobb som borde ha börjat i går. Det är full tidspress på ledningen att med skyndsamhet genomföra nödvändiga förändringar.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, vill Cevian stycka Ericsson.

- Jag tror att Cevian ser stora möjligheter att göra något drastiskt med Ericsson. Man vill vara med och påskynda en omstrukturering av Ericsson, säger han.

Uppdelning

En omstrukturering innebär sannolikt en uppdelning av Ericsson.

- Det är vad jag tror kommer att hända, jag tror att Ericsson kommer att styckas upp.

Ericssons största ägare Investor välkomnar Cevian som ny storägare.

- Under slutet av förra året investerade vi själva ytterligare en miljard i företaget på prisnivåer som vi bedömer är långsiktigt attraktiva. Att andra investerare som Cevian delar vår uppfattning att Ericsson är en attraktiv investering, det anser vi i grunden är positivt, säger Investors talesperson Stefan Stern.