Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börje Ekholm har haft en tung inledning som vd för Ericsson. Kanske kan lanseringen av bolagets nya 5G-teknik pigga upp humöret. Arkivbild.

Ericsson lockar operatörer med ny 5G-teknik

Ericsson har utvecklat mjukvara som gör det möjligt för världens mobiloperatörer att köra ny 5G-teknik i befintliga 4G-nät redan i år. Ett problem är att frekvenserna för den nya mobiltekniken dröjer.

Är det något som telekomjätten Ericsson behöver, efter flera becksvarta år, så är det goda nyheter. Vd:n Börje Ekholm har tydligt slagit fast att nu är det kärnverksamheten som gäller och på torsdagen presenterades produktnyheter inom det området som kommer att lanseras på allvar i Barcelona. Det handlar om mjukvarulösningar för 5G New Radio (NR) som gör det möjligt att redan under fjärde kvartalet i år köra den nya 5G-tekniken i operatörernas befintliga 4G-nät (LTE).

Helt ny standard

Tekniken kallas icke fristående 5G NR och den internationella standarden spikades så sent som i december förra året. Fristående 5G NR, alltså renodlade 5G-nät, väntas få sin standard klar senare under det här året.

Ericsson gör en stor sak av att den nya mjukvaran är bakåtkompatibel och kommer att fungera i 190 nätverk runt om i världen som har bolagets teknik från 2015 och senare.

- Under hela förra året lanserade vi olika produkter i vår 5G-plattform, alltså 4G-hårdvara som också fungerar med 5G. Det som saknats fram till nu är mjukvaran. Sammantaget kommer det att bli väldigt attraktivt för operatörerna, säger Joakim Sorelius, chef för Ericsson Networks system till TT.

Krävs nya frekvenser

Vad operatörerna kan spara i kronor eller dollar med den nya tekniken är svårt att bedöma. Däremot finns det en generell jämförelse mellan 4G och 5G.

- Vad vi kan säga att evolutionen från 4G till 5G kommer att minska operatörernas kostnader till en tiondel av vad den är i dag.

Men för att mobiloperatörerna ska kunna använda den nya 5G-tekniken krävs tillgång till nya frekvensområden, främst inom 3,5 GHz-området.

- Post- och telestyrelsen (PTS) har en stor uppgift att se till att det utrymmet blir tillgängligt i de svenska storstäderna så fort som möjligt, säger Joakim Sorelius.

På PTS säger man till TT att det redan nu finns möjlighet för operatörerna att utnyttja "kommunala", geografiskt begränsade, frekvenser inom 3,5 GHz-området för 5G. En bredare tilldelning av frekvenser kommer dock att genomföras först 2020.