Ericsson klättrar men ligger fortsatt klart i lä av konkurrenten Huawei. Arkivbild.
Ericsson klättrar men ligger fortsatt klart i lä av konkurrenten Huawei. Arkivbild.

Ericsson klättrar i patentliga

För första gången toppar ett kinesiskt bolag den europeiska patentligan. Svenska Ericsson försöker hänga på telekomkonkurrenten Huawei.

ANNONS
|

Ansökningarna om europeiska patent från svenska företag och uppfinnare vände i fjol en negativ utveckling och steg med närmare 5 procent till 3728, jämfört med året före. Det sätter Sverige på elfte plats, enligt statistik från europeiska patentverket EPO. Det var en nästan en dubbelt så hög ökningstakt än för EU-länderna i övrigt.

Men det är inget enskilt europeiskt företag som toppar listan över flest antal patentansökningar i Europa, utan ett kinesiskt. Ericssons värsta antagonist Huawei toppar EPO:s lista över flest ansökta patent i fjol. Totalt sett ligger kinesiska företag i framkant med nästan 17 procent fler ansökningar.

ANNONS

Men även Ericsson spottar upp sig. Med 16 procent fler patentansökningar i fjol tar sig svenska telekomjätten upp på tio-i-topp-listan, men ligger ändå tusen ansökningar efter Huawei.

Det bidrar till att sätta Sverige i Europatopp inom området digital kommunikation och globalt på en fjärdeplats, efter USA, Kina och Japan, enligt EPO.

TT

Fakta: Patentstatistik

Totalt sett lämnades närmare 166000 patentansökningar in till EPO i fjol, rekordmånga och en ökning med 3,9 procent jämfört med 2016.

Sverige hamnar på elfteplats med 3728 ansökningar.

Överlägset flest patentansökningar kommer från USA, 42300, följt av Tyskland, 25490. Bland de större länderna ökar Kina mest, plus 16,6 procent, och hamnar på en femteplats med 8330 ansökningar.

Källa: EPO

ANNONS