Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ericssons vd Börje Ekholm och Ronnie Leten som föreslås till posten som styrelseordförande inför onsdagen stämma på Kistamässan.

Ericsson har halva 5G-marknaden

Ericsson har nått en marknadsandel på de nya 5G-kontrakten på uppemot 50 procent. Men det är långt kvar innan den nya telekomtekniken bidrar till plussiffror igen för den sargade telekomkoncernen.

Utbyggnaden av den nya telekomtekniken 5G går fortare än vad vd Börje Ekholm trodde tidigare. Bara för ett år sedan bedömde Ericssonledningen att 5G knappt skulle ge några intäkter alls ens 2020.

- Det vi ser nu är en mycket snabbare acceleration än vad vi trodde tidigare, säger Ekholm vid en pressträff innan han mötte ägarna på Ericssons bolagsstämma i Kista norr om Stockholm.

Otrolig fart

5G-beställningarna har nu börjat trilla in och Ericsson har fått en stark position inledningsvis, även om Ekholm inte drar allt för stora växlar på de relativt få kontrakt som delats ut.

- Vi har en väldigt bra position på de kontrakt som delats ut hittills, säger Ekholm och, när han pressas på hur stor andelen är, lägger till att Ericssons marknadsandel ligger uppemot 50 procent.

Det är framför allt i USA och Asien som efterfrågan på 5G-nät har tagit en "otrolig" fart, medan det går trögare i Europa, enligt Ekholm.

Och att bli nummer ett igen på telekommarknaden eller åtminstone en väldigt stark tvåa (numer har kinesiska Huawei tagit över förstaplatsen bland världens telekomjättar) är målet, försäkrade Ekholm och nye styrelseordföranden Ronnie Leten.

- Det viktiga är att vara en betydelsefull spelare, säger Leten.

- Och det finns ingen möjlighet att vara nummer ett om du inte är tekniskt ledande, fyller Ekholm i och pekar på forskningssatsningarna Ericsson gör nu.

Brakförlust

Men i beskedet till ägarna på stämman tvingas Ekholm också konstatera att fjolåret innebar en jätteförlust på 38 miljarder kronor.

- Det är väl så nära ett rekord man kan komma. Det är förstås inte bra, säger Ekholm men påminner om att mycket av förlusterna är engångskostnader i form av stora nedskrivningar av verksamhet som tappat i värde eller olönsamma kontrakt.

Och när det blir vinst igen – något sådant besked har han inte till de luttrade aktieägarna.

- Vi måste så klart förbättra oss redan i år. Hur resultatet kommer att komma ut får tas därefter. Vi har inte lämnat några prognoser förut och det kommer vi inte göra nu heller, säger Ekholm.