Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ericsson anställer i Göteborg – stort behov av mjukvaruingenjörer

5G-tekniken ska användas i uppkopplade fordon, i smarta fabriker och förstås i kommunikationer mellan människor. För att klara av den stora efterfrågan rekryterar nu Ericsson 110 ingenjörer till utvecklingskontoret på Lindholmen.

Erik Carlsson, Ericssons platschef i Göteborg, konstaterar att det globala forsknings- och utvecklingscentret på Lindholmen behöver rekrytera.. Bild: PER WAHLBERG
Erik Carlsson, Ericssons platschef i Göteborg, konstaterar att det globala forsknings- och utvecklingscentret på Lindholmen behöver rekrytera.. Bild: PER WAHLBERG

När GP besöker telekomföretaget Ericsson under torsdagen har man öppet hus för de 1 500 anställda, företag och intressenter med temat ”5G here and now”. Att 5G är här och nu framgår bland annat av att Ericsson kunde gå ut med en order värd över 30 miljarder i september kopplat till 5G-teknik till amerikanska T-mobile. Bolaget har med de senaste positiva kvartalsrapporterna åter hamnat på grön kvist efter krisen 2016.

LÄS MER: Analys: Ericsson på G igen efter tuffa svackan

Under det öppna huset på Lindholmen visar bolaget upp hur 5G-kommunikation kan användas i bland annat uppkopplade fordon – med en ratt, gaspedal och tv-skärmar fjärrstyrs ett fordon utanför huvudkontoret i Kista i Stockholm.

Rekryteringsbehov

Och för att klara av att utveckla 5G-tekniken behöver nu bolaget rekrytera en större mängd ingenjörer till Göteborg.

– Merparten av de 110 vi behöver rekrytera är mjukvaruingenjörer, ungefär 90 procent. Men vi behöver också rekrytera hårdvaruingenjörer, säger platschefen Erik Carlsson.

Idag har bolaget 40 nationaliteter representerade vid det globala forsknings- och utvecklingscentret i Göteborg, konstaterar han.

Uppkopplade manicker

En bakgrund till rekryteringsbehovet står att finna i att telekombranschen befinner sig i centrum av den digitalisering av hela samhället som pågår, där snart sagt varenda maskin och manick väntas kopplas upp mot nätet. Och 5G är enkelt uttryckt betydligt snabbare och bättre på att överföra stora datamängder än nuvarande 4G-teknik.

5G kan till exempel få ett fjärrstyrt fordon att reagera omedelbart när det styrs på distans – vilket förstås är helt nödvändigt ur trafiksäkerhetssynpunkt.

– Med 5G finns möjligheter till ”slicing”, man reserverar kapacitet för ett visst ändamål. Om till exempel en kirurg i USA med hjälp av robotkirurgi ska utföra en operation i Europa kan man säkra upp att kommunikationen har den kapacitet som behövs oavsett hur många användare det är på nätet just då.

Sådana frågor och många andra inom 5G, sakernas internet och kommunikation till uppkopplade fordon kommer Ericssons Göteborgskontor utveckla de kommande åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.