Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Erfaren mäklare guidar till lyckad bostadsaffär

Sälja först och köpa sedan? Eller tvärtom? Bästa budgivningsstrategin? Pantbrev? Den som överväger att köpa hus har en hel del att tänka på. Mäklaren Patrik Henningsson ger sina bästa tips inför livets kanske viktigaste köp.

Att köpa en bostad är för de allra flesta den största affär de gör i livet. Med en något avsvalnad bostadsmarknad, prognoser om kommande räntehöjningar och nya, tuffare amorteringskrav finns det mycket att ta hänsyn till inför det stora köpet.

Patrik Henningsson, mäklare på Lundin Fastighetsbyrå, har 20 års erfarenhet av branschen. Han ser en utveckling där många banker har stramat åt sina krav på konsumenterna. För den som äger sin befintliga bostad kan det till exempel handla om att sälja först och köpa sedan.

– Det kan hända att banken kräver att man har sålt sin bostad först för att få ett lånelöfte, för att veta hur mycket pengar man har till köpet, säger Patrik Henningsson.

OM MAN SKA sälja eller köpa först är även en vanlig fråga som Patrik Henningsson får från sina kunder. Han konstaterar att det inte finns något bra svar.

– Man får se till sin egen situation. Genom att sälja först vet du vilken budget du har att köpa för, men det kan också bli rätt stressigt att hitta ny bostad. Ett sätt att få lite mer tid på sig är att reglera tillträdesdagen.

Att ha koll på sin budget är A och O för den som ska köpa en bostad. Att tidigt skaffa ett lånelöfte från banken är viktigt för att vara budgivningsredo när drömhuset dyker upp, men Patrik Henningsson rekommenderar även att man gör en egen kalkyl, där kostnader för eventuella renoveringar samt en buffert för oväntade utgifter finns inräknade.

– Det är också viktigt att ta höjd för kommande räntehöjningar. När jag köpte hus för första gången låg räntan på 14 procent. Vi kommer nog inte att hamna där igen på ett tag men det kan vara bra att räkna på en höjning på mellan 3 och 5 procent, säger Patrik Henningsson.

FÖRUTOM BOSTADENS PRIS tillkommer en lagfartsavgift på 1,5 procent av köpeskillingen samt kostnader för eventuella pantbrev.

– Det krävs pantbrev för att kunna sätta fastigheten som säkerhet för lånet. Om det saknas pantbrev kan man behöva köpa till det. Pantbreven kostar två procent av pantbrevsbeloppet, säger Patrik Henningsson.

En bostad kan helt sakna pantbrev eller ha flera pantbrev, på olika belopp. För att kunna sätta fastigheten som säkerhet för lånet krävs pantbrev på hela lånebeloppet. Det är även viktigt att se till att alla lån på fastigheten är lösta innan köpet går igenom, så att du som ny ägare inte övertar någon annans lån. Köper man genom en mäklare är det mäklarens ansvar att undersöka detta, påpekar Patrik Henningsson.

För den som har budget och lånelöfte klart är det dags att börja gå på visningar, gärna flera för att få en bild av vad man är ute efter. Patrik Henningsson rekommenderar även att följa ett par försäljningar, för att bättre förstå hur budgivningen går till.

UNDER VISNINGEN TYCKER han att det första man ska gå på är känslan.

– Fråga dig själv: känns detta bra? Är det här ett hus jag kommer att trivas i? Om svaret är ja är nästa steg att undersöka husets skick. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Det är även viktigt att undersöka vilka eventuella renoveringsbehov som man kan förvänta sig framåt, till exempel byte av tak och fönster, renovering av våtutrymmen, dräneringar och så vidare. Alla dessa renoveringar kräver ofta relativt stora investeringar, säger Patrik Henningsson.

SÄLJAREN HAR I sin tur en plikt att upplysa om alla kända fel och brister i fastigheten. Ofta har även en besiktning av huset utförts av en oberoende besiktningsfirma och Patrik Henningsson understryker vikten av att noggrant gå igenom besiktningsprotokollet.

– Besiktningsfirman har ett ansvar både gentemot säljare och köpare. Om det saknas ett besiktningsprotokoll brukar köparen själv göra en besiktning, säger Patrik Henningsson som inte rekommenderar att ett husköp genomförs utan att en besiktning har gjorts. En fråga som har blivit extra het de senaste fem åren är våtrumsintyg.

– Försäkringsbolagen har stramat åt sina krav och kräver i princip alltid våtrumsintyg för att ersätta fuktskador som uppstår. Samtidigt är det många badrum som saknar våtrumsintyg, säger Patrik Henningsson.

Hur ska man tänka då?

– Nyare badrum bör ha våtrumsintyg. Saknas våtrumsintyg så rekommenderar jag att man låter en branschkunnig titta på badrummet.

DEN SOM HITTAT drömhuset och bestämt sig för att slå till står inför nästa utmaning – att vinna budgivningen. Patrik Henningsson tycker att man sätta en tydlig gräns för hur långt man är beredd att gå, innan man börjar buda.

Så, till tiotusenkronorsfrågan. Hur vinner man en budgivning?

– Jag får ofta den frågan. Jag har jobbat med detta i 20 år och jag kan inte se något mönster. Det här är mycket psykologi och det beror väldigt mycket på vem som budar. Vissa ökar med väldigt små belopp medan andra budar på ganska aggressivt. Vad jag däremot har märkt är att många budgivare har ungefär samma gräns för hur mycket man är beredd att lägga för huset, svarar Patrik Henningsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.