Enormt slott till salu – har eget vattenkraftverk

Ett enormt slott med tillhörande engelsk trädgård och eget vattenkraftverk är just nu till salu utanför Kalmar. Pris: 32,5 miljoner kronor.

ANNONS

Det är slottet Kulebo, byggt så sent som 1999, som nu är till salu. Anläggningen är spektakulär, med egna utgrävda sjöar, swimmingpool inomhus, underjordiskt garage med sex platser – och till och med ett eget vattenkraftverk som producerar ett överskott av el.

– Det är mycket som gör den här platsen speciell. Framför allt att bygga den här typen av bostad i Karolinerstil, det är väldigt ovanligt. Hade man bestämt sig för att bygga upp detta från grunden idag hade det nog kostat betydligt mer än vad prislappen är nu, säger mäklaren Pontuz Löfgren.

Trädsorter från hela världen

Det var den lokale byggherren Staffan Axelsson, som ägde en större byggfirma i Kalmar, som lät bygga Kulebo år 1999. Efter hans bortgång 2014 såldes slottet och nu senast har det fungerat som sommarbostad åt en person från Västra Götaland.

ANNONS

Enligt mäklaren Pontuz Löfgren finns ”allt” på Kulebo, och kanske har han rätt.

13 rum och kök är utspridda över 1 200 kvadratmeter. Till detta: kylrum, teknikrum, bankvalv, gillestuga, underjordiskt garage och kinesiskt lusthus.

Dessutom en gigantisk trädgård.

– Man har grävt ur två stora sjöar och försökt få in kräftor på tomten, och sen är det en trädgård med ett hundratal olika trädsorter som är plockade i hela världen, berättar Pontuz Löfgren.

Intresse från utland och företag

Tack vare att det finns en fallhöjd på tomten har det också varit möjligt att bygga ett eget vattenkraftverk. Anläggningen producerar mer el än vad slottet gör av med, vilket gjort att ägarna ibland kunnat sälja el ut i nätet.

Men vem kan då tänkas köpa ett sådant här objekt?

– Vi har inte kommit in i visningsstadiet ännu, men det finns nog en del utländskt intresse. Kronan är ju svag och det hjälper. Men sedan finns det också något företag som ska använda det som rekreation. Vi får se var det slutar, säger Löfgren.

LÄS MER:Unik lyxvilla på Särö till salu för 43 miljoner kronor

LÄS MER:Slott till salu runt om i världen

LÄS MER:Rekorddyrt hus sålt i Göteborg – för 40 miljoner

LÄS MER:Världens dyraste hem till salu

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS