Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Finansinspektionen vill prata med Enkla. Arkivbild.

Enkla kallas till möte – FI kan stoppa lånen

Finansinspektionen har kallat långivaren Enkla till ett möte angående upplägget där kunderna kan få bolån till låga 0,95 procent, bundet på tre år.

- Tillståndet vi har gett dem är för en mer begränsad verksamhet. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd. Är det så, måste de ansöka innan de påbörjar sin verksamhet, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI, till Dagens industri.

Det var för en dryg vecka sedan som finanstjänstbolaget Simplex lanserade en ny tjänst kallad Enkla, riktad till personer med existerande bolån. Den låga räntan på 0,95 procent kan jämföras med snitträntan för bolån hos svenska storbanker som ligger på ungefär 1,6 procent.

Enligt Simplex, som sedan tidigare driver tjänsten Lånbyte, har den låga räntan möjliggjorts genom att företaget bland annat har minskat antalet mellanhänder.

En fråga som ställts är om Enkla har tillräckligt med säkerheter för att utfärda bolån. Alexander Widegren, vd och grundare bakom Simplex, har uppgett att Enkla tar in kapital genom att utfärda obligationer. Widegren hävdar att bolaget agerar inom det tillåtna regelverket.

- Vi följer de lagar och regler som FI fastställt om att lämna och förmedla bostadskrediter till konsumenter enligt laget om verksamhet med bostadskrediter, säger han till Di.