Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vi och Trafikverket arbetar intensivt för att lösa situationen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om Nextjets konkursansökan. Arkivbild.

Eneroth: "Arbetar intensivt för lösning"

Regeringen arbetar intensivt för att lösa läget för landsdelar som drabbas av Nextjets konkurs, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Han avvisar helt att den nyss införda flygskatten tvingat ner bolaget.

- Det är helt befängt. Det tror jag inte ett dugg på. Bolaget har haft bristande lönsamhet en längre tid, säger Eneroth.

Han säger att regeringen ser ytterst allvarligt på situationen, flyget är avgörande för tillgängligheten i hela landet.

- Vi arbetar intensivt, och inte minst Trafikverket just nu, för att hitta en lösning på kort och lång sikt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Måste agera

Han säger att departementet har tät kontakt med Trafikverket och bedömer att myndigheten har de ekonomiska resurser som eventuellt kan behövas för att lösa läget.

Flygstoppet kan få svåra konsekvenser för företagen i glesbygd, varnar Centerpartiet.

- Tomas Eneroth måste agera omedelbart. Orterna kommer att förtvina, säger partiets trafikpolitiske talesperson Anders Åkesson med adress till infrastrukturministern.

Han konstaterar att flera av linjerna som Nextjet haft är statligt upphandlade genom Trafikverket och att det dessutom inte finns några andra rimliga alternativ till att flyga, på de orterna. Bilen är det enda alternativet, om inte avstånden vore så långa.

Tungt ansvar

Om inte staten hade gått in och betalat för trafiken på de upphandlade linjerna hade det inte blivit någon flygförbindelse alls. Därför vilar nu ansvaret tungt på staten, genom regeringen och Trafikverket.

- Det här är en jätteutmaning, säger Anders Åkesson som framhåller att det nu också är viktigt att ta reda på orsakerna till varför det gick som det gick.

För att lösa flygets framtid på sikt har regeringen, utöver det specifika problemet med Nextjet, sedan tidigare en flygplatsöversyn på gång som ska vara klar i höst.