Energisparkampanj kan dra i gång nästa vecka

Flera länder i Europa har lanserat breda energisparkampanjer. Det har inte Sverige gjort. Än. Energimyndigheten står i startgroparna och kan rulla ut en omfattande kampanj nästa vecka, rapporterar SvD.

ANNONS
|

Tiden då svenskarna kan ta elen för given är förbi. Det tror Gustav Ebenå, enhetschef på Energimyndigheten.

– Läget är helt klart extremt och djupt påverkat av Ukraina-krisen, men jag tror inte att man ska se det som en störning som går över så snart det blir fred eller situationen löses. Tyskarna är till exempel inte jättesugna på att gå tillbaka till ett beroende av rysk gas, säger han till SvD.

Han beskriver situationen som ett paradigmskifte med krisförtecken. Trots det har Sverige inte följt många andra europeiska länders breda energisparkampanjer med råd om elsparande.

Även om läget är kärvt inför vintern har Sverige det väl förspänt jämfört med grannländerna.

ANNONS

– Vi har en bättre elkapacitet, vårt energisystem är just nu i bättre skick. Vi har inte samma utmaning som Tyskland som har ett gasberoende. De franska reaktorerna har stått stilla under sommaren, finnarna har tappat en import från Ryssland.

”Ett väldigt drastiskt förslag”

EU-kommissionen har lagt ett förslag om att medlemsländerna ska minska förbrukningen med 5 procent under de timmar då hushåll och företag gör sig av med mest el, de så kallade topplasttimmarna. I förslaget ingår även ett frivilligt reduceringsmål på minst 10 procent.

– Det är ett väldigt drastiskt förslag, men givet situationen så är det rimligt. De första fyra, fem procenten är på det hela taget enkla, men ställer ganska höga krav på medvetenhet. Men säger vi tio procent så är det en påverkan som är påtaglig, säger Gustav Ebenå till SvD.

Han konkretiserar förslaget: svenskar kan rådas att släcka lampor i rum de inte befinner sig i och undvika att tvätta på vardagar och torktumla mindre, som ett första steg. I nästa steg kan man fråga sig om bilen kan tvättas och laddas mer sällan. För att nå sparmål på 10 procent kan det handla om att avstå från vissa saker helt och hållet.

ANNONS

Informationskampanjen redo att rullas ut brett

Blir EU-förslaget antaget i slutet av september kan det bli inledningen för en omfattande kampanj även i Sverige, enligt Gustav Ebenå.

Energimyndigheten har en pågående energikampanj som riktar sig till småhusägare. Den är snarlik de som rullats ut i andra delar av Europa och har sedan i somras varit klar att rullas ut till den stora allmänheten med någon veckas varsel.

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

LÄS MER:Så eldar du bäst i kaminen – och andra tips för din åtråvärda ved

LÄS MER:Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS