Svenska företag inom energi får en chans att visa upp sig på den indiska näringslivsscenen. Arkivbild.
Svenska företag inom energi får en chans att visa upp sig på den indiska näringslivsscenen. Arkivbild.

Energiföretag knackar på Indiens dörr

Svenska klimatinnovationer och energiföretag presenteras i dagarna i Indien. Stora investeringar väntar när utsläppsjätten nu ska satsa på förnybar energi.

ANNONS
|

I söndags godkände Indien formellt det stora Parisklimatavtalet vilket kommer att kräva enorma energiinvesteringar. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) besöker nu landet tillsammans med en svensk näringslivsdelegation.

- Sverige har en lång erfarenhet av att ställa om energisystemet att bli mer hållbart. Vi är här för att förbättra samarbetet och skapa utveckling som är mer hållbar, men som också generar jobb och tillväxt såväl i Sverige som i Indien, säger Ibrahim Baylan.

ANNONS

Resan är en uppföljning av statsminister Stefan Löfvens besök i Indien i våras, och syftet är att främja exporten av svenska företag inom energi.

- Det öppnar dörrar som aldrig hade varit möjligt för oss, säger Magnus Andersson på Göteborgsföretaget Metrum som kortfattat arbetar med att mäta elkvalité för att i tid kunna larma och därmed minska elavbrott.

Med i delegationen till Indien, som är världens tredje största utsläppare av växthusgaser, finns ett tiotal små och medelstora svenska företag.

- Indien är en enorm marknad. Tanken är att framtida samarbeten skapar fler jobb även i Sverige, säger Magnus Andersson.

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december i fjol när Frankrike stod som värd för klimattoppmötet.

Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Avtalet har undertecknats av 180 länder. Det blir giltigt 30 dagar efter det datum då minst 55 länder, med totalt minst 55 procent av de globala växthusgasutsläppen, har ratificerat avtalet.

ANNONS