Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska företag inom energi får en chans att visa upp sig på den indiska näringslivsscenen. Arkivbild.

Energiföretag knackar på Indiens dörr

Svenska klimatinnovationer och energiföretag presenteras i dagarna i Indien. Stora investeringar väntar när utsläppsjätten nu ska satsa på förnybar energi.

I söndags godkände Indien formellt det stora Parisklimatavtalet vilket kommer att kräva enorma energiinvesteringar. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) besöker nu landet tillsammans med en svensk näringslivsdelegation.

- Sverige har en lång erfarenhet av att ställa om energisystemet att bli mer hållbart. Vi är här för att förbättra samarbetet och skapa utveckling som är mer hållbar, men som också generar jobb och tillväxt såväl i Sverige som i Indien, säger Ibrahim Baylan.

Resan är en uppföljning av statsminister Stefan Löfvens besök i Indien i våras, och syftet är att främja exporten av svenska företag inom energi.

- Det öppnar dörrar som aldrig hade varit möjligt för oss, säger Magnus Andersson på Göteborgsföretaget Metrum som kortfattat arbetar med att mäta elkvalité för att i tid kunna larma och därmed minska elavbrott.

Med i delegationen till Indien, som är världens tredje största utsläppare av växthusgaser, finns ett tiotal små och medelstora svenska företag.

- Indien är en enorm marknad. Tanken är att framtida samarbeten skapar fler jobb även i Sverige, säger Magnus Andersson.