Endast ströresor kvar till sol i jul

ANNONS
|

Att resa bort över jul- och nyårshelgerna och fly stress och uselt väder i Sverige har det senaste årtiondet blivit allt vanligare.

Kort sagt en trend.

- Fler och fler åker utomlands över julen. Nu har vi dessutom haft tre jular i rad då de röda dagarna legat fördelaktigt för arbetstagare. Det har ytterligare ökat efterfrågan på resor, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.

Läs även: Så förändras julfirandet

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, gör ungefär samma spaning.

- Har det sedan varit i en dålig sommar, som i år, ökar trycket ännu mer på resor över jul- och nyårshelgerna, säger hon.

ANNONS

Vings enkäter bland sina resenärer ger ett tydligt svar på frågan varför alltfler svenskar överger i Sverige över jul.

- Man vill slippa stressen, ta med sig hela familjen och några julklappar till barnen och öka till värmen och bara njuta, säger Öhrn.

Två veckor i Thailand eller Karibien är storsäljare över storhelgerna.

- Enveckorsresenärerna föredrar Kanarieöarna. Under senare år har vi också sett en liten tendens att det blir populärt att lägga sjudagarsresorna över nyår i stället för jul, säger Ulrika Nordvall, informatör på Apollo.

Fullbokat.

Så kan man sammanfatta alla de tre stora charterarrangörernas orderböcker så här en vecka före jul.

- Vi har några få platser till Egypten, dit är det för övrigt väldigt billigt att åka nu. Till Thailand är det helt fullt. Många barnfamiljer bokar sina resor mycket långt i förväg för att säkra på att få rätt hotell med de faciliteter de vill ha, säger Leyla Öfweström.

Även Apollo och Ving har endast ströplatser kvar.

- Det finns ett fåtal resor till Egypten och Las Palmas, säger Magdalena Öhrn på Ving.

- Till Fuerteventura finns några få platser kvar, säger Ulrika Nordvall på Apollo.

ANNONS