Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En väg till karriären

Sommarjobb och extraknäck kan betyda vägen in på arbetsmarknaden för studenter. På universitets specialmässa möts arbetsgivare och studenter.
Studenter i alla skepnader, allt från uppklädda i slips till utstuderad alternativstil, kommer till mässan på Studenternas hus. Ord som "Har du din cv med dig?" och "Ta mitt visitkort!" florerar i luften. Det är en dag att knyta kontakter.
Någon jättestor mässa är det inte, 28 utställare och arrangerande Karriärcentrum på Göteborgs universitet hoppas på runt 1 500 besökare. Det tycker arbetslivssamordnaren Carlos Andersson är bra, för fyra år sedan när mässan hölls för första gången, var det bara tio företag på plats.
- Här är mest rekryteringsföretag och callcenterfirmor, konstaterar Ludvig Lingsell och ser sig om.
Snart är han färdig civilekonom, nu vill han hitta sommarjobb som ekonomiassistent för att få erfarenhet och "bredare cv".
- Om jag har med mig cv hit? Jajamensan, säger han och fortsätter till en monter med papperen i högsta hugg.
Listor ligger framme, datorer står redo för on-lineregistrering och det är gott om broschyrer. Och så godis, pennor och annat som hör en mässa till. Företaget Retailhouse lockar dessutom med - hårborttagningsvax!
- Passar bra för sommaren, tycker personalchefen Lisa Lindblom.
Hennes företag arbetar bland annat med olika stora varumärkens marknadsföring. Nu vill de hitta extrapersonal som kan dela ut varutester eller laga smakprover i butiker.
- Det passar ju min utbildning bra, vi talar ju mycket om hur man möter människor i olika situationer. Det här kan vara nåt för mig, tycker Sofia Ståhlspets som läser första terminen på journalistprogrammet.
Vid Sibas monter står Svante Wahlqvist, välkammad och med slipsen prydligt knuten,och pratar med Jenny Seeholm, från företagets personalavdelning.
- Jag läser sjätte terminen för att bli lärare i musik och engelska. Förut har jag vikarierat. Men det är ju värre med den saken på sommaren, ler han.
Nu funderar han på Siba och Svante har många frågor.
- Vi har ett kontinuerligt behov av extrapersonal på helger och under veckorna. Många studenter arbetar hos oss vid sidan av sina studier. Sedan kan det finnas möjlighet att gå vidare inom företaget när man är färdigutbildad, för vi rekryterar ofta internt och har ju huvudkontoret här i Göteborg, berättar Jenny Seeholm.
Det personliga brevet och erfarenhet från branschen, tycker hon är viktigast när hon bedömer en ansökan.
- Ja, jag har ju varit dammsugarförsäljare tidigare, säger Svante Wahlqvist och det tycker Jenny Seeholm låter intressant.
Det är just de personliga mötena, som dessa, som är viktiga och tanken bakom mässan, berättar arrangören Carlos Andersson.
- Studenter har få tillfällen att träffa arbetsgivare. Här kan de skaka hand och säga hej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.