En ny karriär för Ingemar

ANNONS
|

Nio dagars arbete i Stord. Fem dagars ledigt med sambon i villan i Ljungskile.

- Jag tycker att jag ordnat det alldeles idealiskt för mig. När jag jobbar så jobbar jag och när jag är ledig så är jag ledig.

Ingemar Grunander är gymnasieingenjör. Efter maskinteknisk linje i Uddevalla jobbade han först med båtar men sedan blev det petrokemiindustrin i Stenungsund.

- Det var ju ändå det jag var utbildad för.

Åren rullade på och Ingemar Grunander höll i det ena intressanta projektet efter det andra.

Så för tre år sedan kom omorganisationen som gav honom chansen att få ett tvåårigt avgångsvederlag.

ANNONS

- Jag tog det. Hoppade av. Jag var ju 55 och hade så jag klarade mig.

Visste vad de var ute efter

Livet tillsammans med sambon var lugnt och skönt och de hjälpte sonen att bygga hus. Men så ringde plötsligt en kollega från Lysekil och sa "det kommer ett bemanningsföretag som söker ingenjörer till oljeindustrin".

- Först tänkte jag att det var inget för mig men så åkte jag dit i alla fall.

Vi satt där ett gäng, jag var äldst, och de ville ha vår CV. De andra var civilingenjörer, kunde språk, data, allt och jag kände "vad har jag att komma med?".

Men bemanningsföretaget visste vad de var ute efter så även om Ingemar Grunander inte hade så mycket på pappret förstod de ändå att här dolde sig en kapacitet.

Skriv upp vad du brukade göra en dag på jobbet uppmanade de. Sedan var saken klar.

- Vad de sökte var en person med erfarenhet, en som kunde ta egna beslut och direkt fungera på plats.

Första omgången, ett år, var han på det stora gasprojektet Snövit i Nordnorge. Sedan flyttade han vidare till Stord.

Där bygger Aker Kvaerner Stord världens största oljeborr-riggar, Aker H6e Alfa och Aker H6e Beta. Ingemar Grunander sitter på kontoret och jobbar med att skriva technic clarification, alltså lösningar på problem som uppstår ombord på riggarna.

ANNONS

- Norske Veritas inspekterar och utifrån deras rapporter gör jag åtgärdsprogram.

Fördelarna främst ekonomiska

En arbetsvardag börjar klockan 6 och slutar klockan 18 medan lördagar och söndagar innebär något kortare arbetsdagar, mellan 7 eller 8 till 16. På morgonen äter han frukost på cantinan innan han går den tio minuter långa promenaden mellan hotellet och arbetsplatsen.

Ingemar Grunander trivs bra på jobbet. Det är intressant och engagerande. Arbetskamraterna är trevliga och Stord är en fin ö - men fördelarna är framför allt ekonomiska.

- Företaget betalar resor, bostad och mat. Man har inga utgifter.

Dessutom är lönen mer än 40 procent högre netto än för ett liknande jobb i processindustrin i Sverige. Jobbar man dessutom långt norrut slipper arbetsgivaren arbetsgivaravgiften och de pengarna brukar också hamna i lönekuvertet.

- Och att vara 55+ är inget handikapp, de vill ha människor med erfarenhet. I Norge räknas resultat, inte bara högskolepoäng.

ANNONS