Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/16

En av de största hyresrätterna i Boplats historia

Nyligen dök en ovanlig lägenhet upp på bostadssajten boplats.se, som förmedlar hyresrätter i Göteborg. Med sina 279 kvadratmeter och 31 437 kronor i hyra sticker åttarummaren ut från mängden. – Det är den klart största på flera år i alla fall, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

På Föreningsgatan i Vasastaden finns den speciella hyreslägenheten högst upp på fjärde våningen i en fastighet från 1920-talet. Lägenheten totalrenoverades 2013 och har bland annat sex sovrum, walk in-closet, två badrum, tvättstuga och bastu. 

I nuläget har ett tjugotal personer anmält sitt intresse på Boplats hemsida. Genomsnittet är annars drygt 1 000 sökande per lägenhet.

– Så blir det ju. Efterfrågan på bostäder är känslig för hyrorna, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

– Om vi har en tvåa för 4 500 kronor i månaden, som är lika stor som en nyproducerad lägenhet som kostar 9 000 kronor i månaden. Då kan antalet ansökningar på den billigare bostaden vara 3 000-4 000 fler.

Enda exemplet med 30 000 i hyra

De flesta lägenheter som annonseras på Boplats hemsida är ettor eller tvåor. Relativt få lägenheter är större än sex rum. Bostaden på Föreningsgatan är med sina åtta rum definitivt en av de största.

 – Det är den klart största på flera år i alla fall, säger Maria Meyer-Martins.

Enligt statistik som GP har fått ta del av har ett fåtal lägenheter på Boplats de senaste fem åren haft en hyra på över 20 000 kronor i månaden. Den aktuella lägenheten på Föreningsgatan är det enda exemplet där hyran har varit över 30 000 kronor.

– Många sådana här hyresrätter kanske inte kommer ut på Boplats för att de är så dyra. Men vi vill att alla ska ha möjlighet att se våra lägenheter och göra en ansökan, säger Anna Saxborn, som driver Saxborn Fastigheter.

"Funderade på att stycka av den"

Tillsammans med sin bror driver Anna Saxborn företaget som är hyresvärd för den ovanligt stora och dyra lägenheten. De har ägt fastigheten länge och den senaste hyresgästen bodde där i fyra år. 

– Vi funderade på om vi kunde stycka av den och göra flera mindre lägenheter, så att fler kunde bo där. Men det var svårt att få klara besked om vilka nybyggnadskrav som gällde, så vi valde att behålla den som ett unikt alternativ istället, säger Anna Saxborn.

En eller två personer som klarar inkomstkravet får stå på kontraktet för lägenheten. De personer som bor i lägenheten ska ha en familjerelation eller liknande. Ett kollektiv med ett större antal hyresgäster kommer därför inte vara aktuellt. 

– Man skulle kunna gissa att en potentiell hyresgäst kanske är 40-60 år gammal. Eftersom det är på fjärde våningen utan hiss är det möjligt att det inte passar en del som är äldre, eller som är yngre och har små barn. 

Inflyttningsdatum för lägenheten är 1 januari 2018. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.