Eurozonens motor Tyskland, med förbundskansler Angela Merkel, riskerar en andra recession i coronakrisen till följd av nedstängningarna den 2 november. Arkivbild
Eurozonens motor Tyskland, med förbundskansler Angela Merkel, riskerar en andra recession i coronakrisen till följd av nedstängningarna den 2 november. Arkivbild Bild: Markus Schreiber AP/TT

En andra coronarecession hotar eurozonen

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda eurozonen in i en andra recession med BNP-minskningar i coronakrisen. Inköpschefsindex för november för hela eurozonen föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

ANNONS

Det är i första hand tjänstesektorn som tar stryk igen, med nedstängningar som slår ut stora delar av den europeiska besöksnäringen och detaljhandeln.

Markit IHS inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen föll ned till 41,3 i november, från 46,9 i oktober. Ett indextal under 50 visar att den ekonomiska aktiviteten i sektorn minskar.

Ljusare i tillverkningsindustrin

För tillverkningsindustrin ser det något ljusare ut. Där backar inköpschefsindex i november till 53,6, från 54,8 i oktober.

– Eurozonens ekonomi har fallit tillbaka ned i en kraftig nedgång i november till följd av nya försök att trycka ned den ökade spridningen av covid-19-infektioner, säger Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit.

ANNONS

– Siffrorna ökar sannolikheten att eurozonens BNP kommer att minska igen under fjärde kvartalet, tillägger han.

I Tyskland, som inledde en andra period av nedstängningar för att bromsa smittspridningen den 2 november, har inköpschefsindex för tjänstesektorn i sjunkit för andra månaden i rad, till 46,2 i november från 49,5 i oktober.

Nedgången låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i snitt räknat med en indexnivå på 46,3 i november, enligt en Reutersenkät.

Den tyska tillverkningsindustrin mår bättre än väntat. I den sektorn ligger inköpschefsindex kvar över 50-strecket, vilket antyder ökad aktivitet i sektorn. För tillverkningsindustrin sjönk inköpschefsindex i november till 57,9, mot 58,2 i oktober. Snittprognosen låg på en nedgång till 56,5.

55 procent färre butiksbesök

Utvecklingen var ännu mer drastisk i Frankrike, där inköpschefsindex i november föll till 39,9 – den lägsta nivån sedan i maj.

Den brittiska ekonomin går i skuggan av slutförhandlingarna om ett handelsavtal med EU i samma riktning. Även där är det nya coronarestriktioner som dämpar aktiviteten, särskilt i tjänstesektorn, vars inköpschefsindex faller till 45,8 i november från 51,4 i oktober.

Enligt en separat mätning föll besökstalen i brittiska butiker förra veckan med 55 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

För den brittiska tillverkningsindustrin är det dock uppåt som gäller i november, enligt preliminära siffror, med ett lyft för inköpschefsindex till 55,2 — den högsta nivån sedan 2018.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS