Elva åtalas för insiderbrott kopplat till Göteborgsbank

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot elva personer för bland annat grovt insiderbrott kopplat till Göteborgsbanken Collector, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Ekobrottsmyndigheten har under torsdagen väckt åtal mot totalt elva personer kopplade till fastighetsjätten Balder och till den vinstvarning som den göteborgska nischbanken Collector gick ut med i januari förra året.

Två personer i ledningen för Balder, varav en som lämnat sin post, åtalas för grovt insiderbrott, enligt Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER:Storsmäll för Erik Selin i Collector

LÄS MER:Balderhärvan växer – nya misstankar mot toppchefen

LÄS MER:Misstänkta Baldercheferna omhäktade

Misstänkts sålt aktier på information från lunchmöte

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska ett par personer kommit över insiderinformationen i samband med ett lunchmöte mellan Balder och Collector den 10 januari 2020. I nära samband med detta mötet har ”stora” försäljningar av aktier i Collector skett, skriver Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelandet. Informationen ska också ha delats till vänner och familj.

ANNONS

Tidslinje över Balderhärvan:

10 januari 2020:

Lunchmöte mellan Balders vd Erik Selin, Collectors vd Martin Nossman och ledningsfigurer i fastighetsbolaget – insiderinformation om Collectors kommande vinstvarning föranleder aktieaffärer hos de åtalade, enligt Ekobrottsmyndighetens åtal.

22 januari 2020:

Collector vinstvarnar om stora kreditförluster på närmare en miljard kronor.

29 Maj 2020:

Efter gryningsräder häktas två ledningspersoner i Balder på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott.

12 juni 2020:

De två toppcheferna i Balder omhäktas.

11 mars 2021:

Ekobrottsmyndigheten meddelar att en av Baldertopparna misstänks för ny ekonomisk brottslighet kopplat till Balderhärvan.

10 juni 2021:

Ekobrottsmyndigheten åtalar totalt elva personer för bland annat grovt insiderbrott.

De två ledningspersonerna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, kommenterar Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Hittade sms om ”lönsamhetstrubbel” före vinstvarningen

Enligt Hamilton har utredningen visat att det ”föreligger tillräckliga skäl för att väcka åtal”. Vidare anser åklagaren att bevisläget ser bra ut, trots att insiderbrott ofta är svåra när det kommer till att visa vem som visste och sa vad.

– Det är sällan man får veta exakt vad som har sagts, det förekommer inte ofta inspelningar. I det här fallet har det förekommit ett sms längre ned i ledet, där det ska ha nämnts att det finns ”lönsamhetstrubbel” i Collector innan vinstvarningen annonserades, säger Pontus Hamilton.

Enligt Hamilton behöver utredningen inte visa exakt hur personerna har kommit över informationen.

– Utredningen kan visa indicier, en händelsekedja eller mönster om vad som pågår och hur många som säljer av plötsligt. Sedan kan man styrka det med telefonsamtal och sms. Det gäller att göra en sammantagen bedömning.

Ekobrottsmyndigheten kommer dessutom yrka att tingsrätten förverkar drygt två miljoner kronor som utbyte av brott. Åklagare Pontus Hamilton har ännu inte yrkat på vilken påföljd de åtalade bör straffas med, men medger att en påföljd om ”fängelsenivå” är att vänta för några av personerna som nu står åtalade.

ANNONS

Något datum för rättegången är ännu inte inplanerat.

GP har sökt Balders vd Erik Selin för en kommentar.

Brott på finansmarknaden:

Marknadsmissbruk är ett samlingsbegrepp för olika typer av brottslighet på de finansiella marknaderna och innehåller omfattar insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation.

Marknadsmissbruk har förbjudits inom EU för att du ska kunna lita på att kursen på ett värdepapper stämmer, att uppgifterna inte manipulerats och att samma spelregler gäller för alla.

Insiderbrott:

En person som har insiderinformation och samtidigt köper eller säljer värdepapper gör sig skyldig till insiderhandel. Det är inte heller tillåtet att ändra en redan lagd order om man får insiderinformation efter att ordern lades.

Den som får tar emot insiderinformation och handlar på den informationen kan också göra sig skyldig till insiderbrott. Det förutsätter att personen insett eller borde ha insett att det rört sig om insiderinformation.

Straffskalan rör sig från sex månader till max sex år om brottet ses som grovt. Det är strafflängder som då rör sig i i liknande trakter som dråp, misshandel och narkotikabrott.

Obehörigt röjande av insiderinformation:

Att medvetet röja insiderinformation är också olagligt. Att vidarebefordra rekommendationer om att handla på ett visst sätt är också olagligt om informationen bygger på insiderinformation och den som fört det vidare varit medveten om att det rört sig om insiderinformation.

Marknadsmanipulation:

Innebär att man försöker manipulera eller vilseleda marknaden, exempelvis genom ett visst handelsbeteende eller genom att sprida vilseledande information. Ett exempel är att lägga matchande köp- och säljordrar på exempelvis aktier, där du gör en affär där du är både köpare och säljare och därigenom ger marknaden en felaktig bild av ett värdepappers egentliga pris och omsättning. Ett annat är att du lägger en order utan tanke att avsluta affären i syfte att påverka prisbilden, vilket ger en vilseledande bild av intresset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS