Elstöd får godkänt av myndighet. Arkivbild.
Elstöd får godkänt av myndighet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Elstöd 2 godkänt – inget besked om utbetalning

Svenska kraftnäts nya elstöd till alla hushåll i hela Sverige får godkänt av Energimarknadsinspektionen (EI). Men det är fortsatt oklart när det kan betalas ut.

ANNONS
|

Den föreslagna modellen med elstöd finansierat av så kallade flaskhalsintäkter är i enlighet med regelverket.

"EI bedömer att den föreslagna modellen uppfyller kraven och har därför fattat beslut om att godkänna Svenska kraftnäts ansökan", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Stödet till hushållen avser november-december 2022 och beräknas landa på totalt uppemot tio miljarder kronor.

När utbetalning kan tänkas ske av det andra stödpaketet till hushållen är oklart.

Väntar på förordning

Försäkringskassan, som tidigare meddelat att den skulle kunna ansvara för utbetalningarna även av det andra elstödspaketet, har fått uppdraget att förbereda sig för att kunna betala ut stödet, men väntar nu på att en förordning ska komma på plats med ett slutgiltigt besked.

ANNONS

Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, säger att man har "en pågående och bra dialog" med regeringskansliet och med Svenska Kraftnät.

– Några fastställda tidsramar finns ännu inte på plats. Nu pågår analyser och ett arbete med att skapa oss en bild av vad det här innebär i förhållande till det första elstödet, säger han.

"Inte bara att trycka på knappen"

Än så länge finns inte heller någon tidsplan för själva utbetalningen av pengarna, om Försäkringskassan nu skulle få uppdraget, enligt Fredrik Falk.

Detta beror på vilka förutsättningar och regler som gäller, samt hur modellen kommer se ut mer i detalj, säger han.

– Det är nya elnätsleverantörer och nya förutsättningar kring vem som ska få ersättning, det är kommunikation och utveckling som behöver göras. Så det är inte bara att trycka på knappen utan det krävs ett gediget jobb för att få det på plats. Men det är klart att det underlättar om modellen är liknande och inte skiljer sig åt för mycket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS