Elprischock väntar efter Ringhalstopp

Prischock på el väntar i södra Sverige när Ringhals 4 står still efter skador på reaktorn i samband med sommarens årliga underhåll. Och skulle kylan komma tidigt i år ökar dessutom risken för strömavbrott i Sverige.
– Då är risken större än vad den har varit i modern tid. Det är klart att jag är lite orolig, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis till GP.

ANNONS
|

"Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat", säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas upp igen efter avställningen skadades tryckhållaren som är en av anläggningens större komponenter. Reparationerna av den beräknas ta tre månader.

"Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta", säger vd Björn Linde.

Ingen säkerhetsrisk

Anna Collin, som är presschef på Ringhals, säger till TT att skadorna på tryckhållaren upptäcktes på måndagen och har inverkan på driften av anläggningen men inte på säkerheten.

ANNONS

– Det är en stor och viktig komponent men det är inga säkerhetsmässiga avvikelser i anläggningen, säger Anna Collin.

Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt.

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin.

Markant prispåverkan

Problemen med Ringhals 4 kommer leda till högre elpriser i södra Sverige, delar av landet som på senare tid pressas av rekordhöga elkostnader, enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Med en reaktor mindre kommer exporten av el tvingas minska vilket leder till att de högre elpriserna på kontinenten får större genomslag på hemmaplan, fortsätter han.

– Underskottet i elproduktionen i södra Sverige kommer förvärras, vilket leder till minskad export och därmed större priskoppling mot kontinenten, som har två till tre gånger högre elpris än här. Helt klart oroväckande, säger han till GP.

Då ökar risken för strömavbrott

Stoppet ökar dessutom risken för strömavbrott när det är som allra kallast och elkonsumtionen i landet är som allra högst, enligt Christian Holtz.

Till skillnad från året i övrigt är Sverige då nämligen beroende av att importera el. Och skulle vintern komma tidigt, innan reaktorn hunnit repareras, ja då ökar risken för frånkoppling, vilket är en risk som Svenska Kraftnät redan flaggat för kan komma att ske i vinter.

ANNONS

– Svenska Kraftnät har flaggat för ökad risk för frånkoppling och skulle stoppet pågå längre än till 30 november och kylan kommer tidigt, då är risken större än vad den har varit i modern tid. Det är klart jag är lite orolig, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz till GP.

En annan prispåverkande konsekvens av stoppet är att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, förutspår Christian Holtz.

– På grund av en rad tekniska komplikationer så kommer överföringskapaciteten mellan norr och söder att minska utan Ringhals 4, det såg vi när man stängde Ringhals 1 och 2. Det tvingar fram en ökad elproduktion i söder.

LÄS MER:Elbolagets uppmaning till kunderna: Spara 50 000

LÄS MER:Här bränns tiotusentals liter olja – i timmen

LÄS MER:Hansie, 68, duschar bara en gång i veckan – elen för dyr

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS