Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svenska kraftnät varnar för att det kan bli elbrist i vissa delar av landet. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elbrist hotar växande områden

Delar av Sverige kan drabbas av elbrist på grund av växande städer, nya industrier och elektrifiering av samhället, uppger statliga Svenska kraftnät.

Problematiken med elbrist hotar främst vissa områden i landet, uppger Svenska kraftnät, som ansvarar för landets stamnät för elkraft, rapporterar SVT Nyheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- För tre år sedan hade vi inte det här problemet, säger Niclas Damsgaard, marknadsstrateg vid Svenska kraftnät, till SVT.

Elbristen kan bland annat ställa till det för växande städer och nyetableringar av industrier på orter som ligger nära taket för effektuttag, främst i Mälardalen och Malmöregionen.

- Vi har ju sagt nej till utökning av kapacitet i Stockholmsområdet, Uppsala, Västerås och flera andra orter, så det är i princip i taket som det är, säger Niclas Damsgaard.

Mycket av Sveriges el produceras i landets norra delar och måste kunna ledas söderut, men det finns brister i överföringen och att bygga nya kraftledningar från norr till söder kan ta lång tid, uppskattningsvis 10–15 år.

Elbristen kommer dock inte i första hand att gå ut över hushåll, utan kan främst drabba eventuella planerade nyetableringar i områdena, enligt Svenska kraftnät.