Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har presenterat ett krispaket för företag.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har presenterat ett krispaket för företag. Bild: Martin Sylvest/RRitzau Scanpix/TT

Ekonomiska krispaket i Danmark och Norge

Den danska regeringen har släppt ett ekonomiskt krispaket till stöd för hushållen och företagen under krisen med coronaviruset. Ett liknande förslag ska inom kort läggas fram i Norge.

ANNONS

– Håll igen med avskedandena, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), enligt tidningen Jyllands-Posten.

Paketet har tagits fram i samråd med arbetsmarknadens parter och innehåller en rad åtgärder som ska gälla fram till den 9 juni.

Där ingår bland annat att staten kan stå för uppemot tre fjärdedelar av fast anställd personals lön om företagen låter personerna stanna hemma i stället för att säga upp dem. Resterande lön betalas av företagen, men med ett tak på 23 000 danska kronor (drygt 33 000 svenska kronor) inom mekanismen. Anställda får också ge upp fem av sina semesterdagar.

Timsanställd personal ska kunna få kompensation för uppemot nio tiondelar av lönen, med ett tak på 26 000 danska kronor.

ANNONS

Det är företag som annars behöver sparka minst 30 procent av de anställda, eller fler än 50 personer, som ska kunna ansöka om kompensationen.

Även finansminister Nicolai Wammen (S) deltog vid presskonferensen, liksom representanter för facken och näringslivet.

I Norge ska statsminister Erna Solberg (H) och finansminister Jan Tore Sanner (H) hålla presskonferens i kväll kl 19 om ett norskt krispaket för arbetsmarknad och näringsliv.

Norges statsminister Erna Solberg (H).
Norges statsminister Erna Solberg (H). Bild: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS