– 90 procent av det vi belånar hos oss är smycken eller guld, säger Björn Gustafsson på Olskrokens Lånekassa AB.
– 90 procent av det vi belånar hos oss är smycken eller guld, säger Björn Gustafsson på Olskrokens Lånekassa AB. Bild: Mia Höglund

Ekonomisk oro får pantbankerna att se guld

Fler och fler säkrar sina investeringar i guld. De stigande guldpriserna gör nu att svenska pantbanker går som tåget. I juli månad nådde Svenska Pantbanken rekordnivåer och augusti ser ut att ge samma resultat.

ANNONS
|

I ekonomiskt svajiga tider där ord som brexit och handelskrig nämns stup i kvarten väljer fler och fler att investera i guld. I början av månaden rapporterades att guldpriset hade nått sin högsta nivå sedan maj 2013 på 1 457 dollar per uns (1 uns=31,1 gram). I skrivande stund ligger priset på 1 495 dollar per uns. När fler investerar i guld och kursen pressas upp ökar belåningen på guld till Sveriges pantbanker kraftigt som just nu ser rekordnivåer.

Svenska pantbanken står för cirka 35% av pantbanksbranschen i Sverige och deras belåning ökade med 16 procent i juli jämfört med samma månad 2018. Augusti ser ut att ge samma ökning.

ANNONS

– Vi har aldrig nått de här nivåerna förut. Vanligtvis kanske man ser skillnader på ett par tre procent mellan åren men inget såhär pass, säger Peter Sundström, VD på Pantbanken Sverige och ordförande i Svenska pantbanksföreningen.

Överskott tillbaka till kunden

Just nu betalar Pantbanken Sverige 275 kronor per gram för guld på 18 karat. Världsmarknadspriset ligger på 350 kronor per gram.

– Vi ligger kring 80-85 procent av världsmarknadspriset. Detta står dock för det lägsta priset man kan få som kund. Om vi får in ett väldigt fint smycke till exempel så ger vi ofta mer. Det ligger i vårt intresse att låna ut ett högt belopp eftersom ett eventuellt överskott på en auktion går till kunden som lämnat in föremålet.

Björn Gustafsson är styrelseordförande i Olskrokens Lånekassa AB och har varit i pantbanksbranschen i Göteborg sedan 1985. Han berättar hur pantbankerna blivit mycket mer restriktiva med åren angående vad för föremål man belånar.

– 90 procent av det vi belånar hos oss är smycken eller guld. Vi kan även få in telefoner och laptops, men då måste man kunna visa upp ett kvitto från butiken man har köpt den i. Förr kunde vi belåna TV- apparater, cyklar, bildäck ja nästan allt. En gång kommer jag ihåg att någon ville pantsätta sin papegoja, men det fick vi tacka nej till.

ANNONS
Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittslånet ligger runt 5 000 kronor.
Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittslånet ligger runt 5 000 kronor. Bild: Bertil Ericson / TT

– Guld har den fördelen att det går att handla med världen över. Sen vet man ju aldrig vad Trump får för sig så vi får se hur det kommer gå med priset nu framåt, säger han.

Inte lika beroende av konjunkturen

Hos en pantbank får man sitt föremål värderat utefter vad det kan säljas för på andrahandsmarknaden. Vill man få tillbaka sitt föremål får man betala tillbaka det lånade beloppet plus ränta. Vill man inte det så säljs föremålet på auktion efter x-antal veckor.

Att värdera vad ett föremål kan säljas för är inte det lättaste och kräver erfarenhet. Björn Gustafsson berättar att många i branschen tidigare har jobbat inom auktioner.

– Hos oss har alla minst 15 års erfarenhet, berättar han.

Olikt andra aktörer är pantbankerna inte lika beroende av konjunkturen.

– Pantbanksbranschen går som ett lokomotiv bredvid konjunkturen. När det är högkonjunktur har vi få lån men på stora belopp och i lågkonjunktur har vi många lån på mindre belopp. Så vi är inte lika beroende av konjunkturen som andra. Om guldpriset skulle störtdyka skulle det såklart påverka oss negativt, men det är inget jag sett under mina 35 år.

Fakta: Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittslånet ligger runt 5 000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor.

Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant, som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS